Hirdetés

2024.09.07. 08:00

Nyolc nyelven folyt a munka a Németh László műfordító táborban

Kilencedik alkalommal szervezték meg a Németh László műfordítói tábort a Lakitelek Népfőiskola oktatási programja keretében a közelmúltban. A tábornak ezúttal is a Hungarikum Liget adott otthont. Szakmai vezetője Kiss Gy. Csaba Széchenyi-díjas irodalomtörténész volt. Egy héten keresztül nyolc műhelyben, nyolc nyelven – cseh, horvát, lengyel, román, szerb, szlovák, szlovén, ukrán – folyt a fordítómunka mintegy 80 fő részvételével.

PR cikk

A résztvevők előadásokat hallhattak az adott nyelvű kortárs irodalomról és a kultúra sajátosságairól. Továbbá szemináriumi foglalkozások keretében megismerkedhettek a szövegek magyarra fordításának elméletével és gyakorlatával. A magyarországi résztvevőkön túl érkeztek hallgatók Erdélyből, Felvidékről, Kárpátaljáról és a Vajdaságból is.

Idén külön emlékprogrammal is készültek a szervezők. Edward Stachura lengyel író, költő, műfordító halálának 45. évfordulójáról emlékeztek meg. Stachura az 1970-es években járt a Népfőiskolán. Az akkori látogatása alkalmával készült archív magnószalag-felvételek részleteit is meghallgatták. Emellett a táborozók Kiss Gy. Csaba, Kovács István és a meghívott lengyel vendégek kötetlen beszélgetése nyomán megismerkedhettek Stachura életével és munkásságával.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában