Koszorúzás

2024.09.16. 19:00

A Madaras közelben lezuhant lengyel repülőgép utasaira emlékeztek

Nyolcvan évvel ezelőtt szeptember 13-án a varsói felkelésnek utánpótlást szállító szövetséges repülő zuhant le Madaras térségében. A lengyel repülőgép utasaira idén is szentmisével és koszorúzással emlékeztek a településen.

Pozsgai Ákos

1944. szeptember 13-án Madaras külterületén, a Lajdi tanyánál zuhant le egy katonai szállító repülőgép. Utasai a varsói felkelésnek szállítottak volna utánpótlást. A lengyel hazafiak gépét egy Újvidékről felszálló német vadászrepülő lőtte le. A lengyel repülőgépen lévő mind a hét lengyel katona életét vesztette – idézte fel a nyolcvan évvel ezelőtti eseményeket Végső István történész a madarasi megemlékezésen.

lengyel repülőgép, lezuhant, megemlékezés
A Madaras közelben lezuhant lengyel repülőgép utasaira emlékeztek
Forrás: Beküldött fotó

Nyírő Ferenc plébános emlékmisét celebrált, ahol elhangzott a lengyel és a magyar himnusz is.

Németh Kornélia, a kiskunhalasi Gózon István Irodalmi Kör tagja, Radnóti Miklós Nem tudhatom című versét mondta el a falu központjában felállított kopjafánál. Balla Csaba polgármester azt hangsúlyozta, hogy nagyon fontos ez a nap a madarasiak számára, amely bizonyítja a magyar-lengyel barátság fontosságát. A megemlékezés végén a kopjafánál koszorúkat és virágokat helyeztek el a résztvevők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában