Hirdetés

2024.08.30. 08:00

Kiskunmajsa újratelepülését ünneplik

Kiskunmajsa újratelepülésének 250. évfordulóján tartották először a Főtéri Sokadalom elnevezésű népünnepélyt. Mindennek immár harmincegy éve és most ismét ünnepnapokra készülődnek a városban, ahol a szeptember 6-8. közötti Majsa Napok idején több évfordulóra is emlékeznek.

PR cikk

Az elődök tisztelete mindig is fontos volt Majsán, így az idei ünnepen az újratelepülés 281. évfordulója mellett arról is megemlékezünk, hogy Kiskunmajsa harmincöt éve kapott újra városi rangot

– mondta el Patkós Zsolt polgármester, aki arra is emlékeztetett, hogy a település hírnevét messzire röpítő gyógyfürdőt éppen negyven esztendeje nyitották meg a nagyközönség előtt.

Majsa először 1837-ben kapott mezővárosi rangot és vásártartási jogot, ám a megnövekedett terhek miatt lemondott róla, így harmincöt év után (1872-ben) a település ismét nagyközség lett. Az újbóli várossá nyilvánításra 117 évet kellett várni.

Az azóta eltelt harmincöt év rengeteg változást hozott a város életében, de a jövőt illetően is sok összehangolt terve van a város önkormányzatának.

Első ciklusom előtt is arról beszéltünk képviselőjelölt társaimmal, hogy építsük együtt Kiskunmajsát. Mindennek folytatására megkaptuk az újbóli felhatalmazást idén nyáron a polgárok többségétől, így folytatjuk a megkezdett munkát. Hosszasan lehetne sorolni az eddig elért eredményeket – közöttük például az önkormányzati és állami utak felújítását, a zöld város projektet, melynek során teljesen megújult városunk főtere, vagy a fürdővároshoz illő virágosítást –, de van még bőven feladatunk. A közlekedés biztonságát szolgálják például azok az „okos zebrák”, amelyek telepítése a napokban zajlik. A lakossági járdaépítést is jelentős összeggel támogatja az önkormányzat, emellett idén lehet először pályázni a lakosoknak kamerarendszer telepítésére, amely a közbiztonságot támogató városi kezdeményezés. A napokban megkezdtük a vasútállomás környezetének teljes felújítását. A város jövőjét a fiatalok, a gyerekek jelentik ezért is épül az újabb bölcsőde, újultak meg az óvodáink, de támogatjuk a nagycsoportos óvodások és az elsős gyerekek úszást előkészítő, vízhez szoktatási programját is. Folytatjuk a lakossági fásítási programot és támogatjuk a település életében rendkívül fontos szerepet betöltő civil közösségeket is

– sorolta Patkós Zsolt, aki kiemelten fontosnak tartja, hogy a ciklus végére bővíteni tudják a szennyvíztisztító telepet, az intézmények energetikai korszerűsítését és a munkahelyteremtő beruházások segítését. A városvezető elmondta, hogy továbbra is kiemelten támogatják a rendőrséget, a polgárőrséget és nemrégiben – a környéken új kezdeményezésként - a közbiztonsági referens is szolgálatba állt.

 

A helyi közösség ünnepén köszöntjük mindazokat, akik kiemelkedő tevékenységükkel hozzájárultak Majsa fejlődéséhez. Örömünkre, a Majsa Napok idején velünk ünnepelhetnek testvértelepüléseink képviselői, hiszen számunkra is nagyon fontosak ezeknek a régi-új kapcsolatoknak az ápolása

– tette hozzá Patkós Zsolt.

A XXXI. Főtéri Sokadalom – Majsa Napok programjaiban a helyi alkotók, a gasztronómia és hagyományok is fontos szerepet kapnak, de természetesen ismertebb előadók is szórakoztatják a közönséget.

A résztvevők ünnepélyes felvonulása szeptember 6-án, 17 órakor indul a sporttelepről a városközpontba, ahol 17:30-kor kezdődik az ünnepélyes megnyitó és a kitüntetések átadása.

A 35. évfordulóra emlékeztet például a „Múltidéző” kiállítás, melynek anyagai között találkozhatnak a látogatók erre utaló dokumentumokkal, valamint a szombati Majsa Napi kvíz játékban is megjelennek ilyen ismereteket igénylő feladatok, kérdések. Ehhez kapcsolódva a sütő- és főzőversenyen is lesznek meglepetések, természetesen a gasztronómia területéről. A szombati „Majsa krónikásai” programon – ahol Kiskunmajsa helytörténetével foglalkozó kutatók és írók beszélgetnek a város történetéről –, részleteket is megtudhatnak az érdeklődők a városi rangról és annak jelentőségéről.

A Konecsni György Művelődési Központban tűzzománc-, fotó-, festmény- és múltidéző kiállítás is nyílik. A majsai Fészek Színjátszó Egyesület is aznap mutatja be új előadását. Az első napot a Follow The Flow koncertje és dj-k műsora zárja. Szeptember 7-én a polgármesteri hivatal udvara is rendezvénytérré változik és látogatható lesz a városháza alatti börtönmúzeum. A tájházban a Sergő zenekar, a Mayossa Hagyományőrző Egyesület és a vajdasági testvértelepülésről, Topolyáról érkező Cirkalom Táncegyüttes lép fel. A bátrabbak a templomtoronyból is megtekinthetik a várost, de kinyílik a plébánia udvara is, ahol egyházi könnyűzenei éneklés lesz. A főtéri színpadon a helyi tánccsoportokat követően Csocsesz, Lorán Barnabás Trabarna, a Dívák és a Kiskunmajsai Ifjúsági Fúvószenekar szórakoztatja a közönséget. A Majsa Napok szombati sztárfellépője: Szikora Róbert és az R-GO.

Egyházi ünnephez kapcsolódik Majsa születésnapja

Kiskunmajsa önkormányzata egykoron tudatosan döntött a majsai ünnepnapok időpontjáról. Szeptember nyolcadika a Boldogságos Szűz Mária születésének ünnepe a keresztény katolikusok körében. Az egyház Kisboldogasszony napját, Szűz Mária születésnapját ünnepli ezen a napon. A néphit Kisasszony napjaként tartja számon. A majsai katolikus templomot Kisboldogasszony tiszteletére szentelték fel és a templombúcsúhoz kapcsolódott hozzá a város újratelepülésének ünnepe. Szeptember 8-án, 10 órakor búcsúi szentmise lesz, körmenettel. A vásártéren pedig hagyományos búcsúi forgatagba várják a vendégeket.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában