Kitüntető cím

2024.09.16. 19:30

Magyar Örökség díjban részesült a halasi csipke

A Magyar Örökség díj kitüntetettjeinek kiválasztása az alulról építkező demokrácia elvén és gyakorlatán alapszik: állampolgári jogon mindenkinek módjában áll díjra javasolni az általa érdemesnek tartott személyt, együttest, intézményt, teljesítményt.

Pozsgai Ákos

A Magyar Örökség és Európa Egyesület Magyar Örökség díj bírálóbizottsága a beérkezett állampolgári javaslatok alapján a halasi csipkének ítélte a Magyar Örökség kitüntető címet – tudatta Szécsiné Rédei Éva, a halasi Csipkeház igazgatója. Az ünnepélyes díjátadó szeptember 21-én, szombaton 11 órakor lesz Budapesten, a Ráday Ház dísztermében.

halasi csipke, Magyar Örökség díj, Ráday ház
Egy korábbi felvételünkön Szécsiné Rédei Éva, a Csipkeház igazgatója és Stanisław Dziwisz bíboros, Krakkó nyugalmazott érseke, Szent II. János Pál pápa volt személyi titkárának mutatja be a Csipkeházat
Fotó: Pozsgai Ákos / archív-felvétel                  

A díj nem jár pénzjutalommal, a díjazott eredményeit oklevélben örökítik meg, amelyet 1999 óta kis arany díszjelvény egészít ki. A kitüntetettek egy merített papírból készült díszes oklevelet kapnak, valamint egy jelvényt, amely a magyar Szent Koronát ábrázolja. A díj az adott város presztízsét növeli. Évente négy alkalommal, esetenként hét-hét díjat osztanak ki kulturális műsor keretében. A bírálóbizottság első elnöke, köztársasági elnökké történt megválasztásáig Mádl Ferenc professzor volt.

Magyar Örökség díjban részesül még Csorba László történészi munkássága, Dobszay László zenetörténészi és népzenekutatói munkássága, Kiss Árpád növénynemesítő munkássága, Kubassek János nyugalmazott múzeumigazgató egyetemes magyarságért végzett munkássága, az Óbudai Népzenei Iskola hagyományőrző- és teremtő tevékenysége, valamint Tolcsvay Béla énekmondó művészete.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában