Jótékonyság

2024.09.16. 19:50

A menhelyi állatok javára gyűjtenek a szakácsok Soltszentimrén

Anyukám almását és Bandi bácsi birkapörköltjét is megkóstolhatják azok, akik szeptember 21-én ellátogatnak a II. Soltszentimrei Gasztro Udvarba. A rendezvény, amellett, hogy a szakács mesterséget népszerűsíti, jótékonysági célt is szolgál.

Gulyás Sándor

Balog Martin szakács, a Magyarok étele verseny tavalyi győztese, második alkalommal szervezi meg a soltszentimrei gasztronómiai programot, amit ezúttal főzőverseny is színesít.

gasztroudvar, jótékonyság, Soltszentimre
Jótékonykodhatunk a II. Soltszentimrei Gasztro Udvaron
Fotó: Gulyás Sándor / archív-felvétel

– Az első, májusban megtartott rendezvény rendkívül sikeresnek bizonyult. Nagyon sok volt az érdeklődő, így több mint ezer kóstoló adagot osztottunk ki. Nem volt tehát kérdéses, hogy lesz folytatás. A szám szerint második gasztro udvar azonban kicsit más, mint az előző. Az ételkóstoló és a környékbeli településekről és külföldről is érkező élelmiszergyártók temékbemutatója mellett, pörköltfőző versenyt is rendezünk, amire szeptember 19-ig várjuk a vállalkozó kedvű amatőr és profi szakácsok jelentkezését. Az ebédnek szánt birkapörköltet Bandi bácsi készíti, aki az ország egyik legidősebb aktív szakácsa – ismertette a tervezett programot Balog Martin főszervező.

A kóstoltatás idejére kihelyezésre kerül egy becsületkassza,  a befolyt összeget ismét jótékony célra ajánlják fel a szervezők.

– Májusban a becsületkassza 150 ezer forintos bevételét a Soltszentimrei Általános Iskoláért Közhasznú Alapítvány kapta. Ezúttal a menhelyi állatokat szeretnénk támogatni, ugyanis pár hónappal ezelőtt éppen a munkából tartottam haza, amikor az út közepén egy törött lábú, pár hetes cica ült, teljesen a sorsára bízva. Ekkor ismertem meg Ágit, az Ágica Állatotthona Solt „Ágica Sérültállat Menedéke Alapítvány Állatotthona” vezetőjét, aki szárnyai alá vette Lucky-t és azóta is szeretettel gondozza – tette hozzá Balog Martin.

A program keretében az érdeklődők megkóstolhatják a kínai töltött tésztát, a felvidéki brindzát, valamint Anyukám almását.

Anyukám almása  

A tésztához a sütőport, a sót és a lisztet összekeverjük, majd a hideg vajjal összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojásokat, a cukrot, a tejfölt és alaposan összegyúrjuk. Legalább fél órára hűtőbe tesszük. Az almákat megpucoljuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, és kifacsarjuk. Ízesítjük cukorral, fahéjjal és citromlével. Hűtés után a tésztát két részre osztjuk, és lisztezett felületen kinyújtjuk körülbelül 0,5 centiméter vastagságúra. Egy 38x26 centiméteres tepsi alját kibéleljük sütőpapírral, erre kerül az első adag kinyújtott tészta, megszurkáljuk egy villával és megszórjuk vékonyan zsemlemorzsával. Erre terítjük szét az almás tölteléket, majd lefedjük a kinyújtott tészta másik felével. A tetejét is megszurkáljuk, 180 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen körülbelül 30-40 percig sütjük. Ha kihűlt, porcukorral megszórjuk és kockára vágva tálaljuk. Hozzávalók, tészta: 1 csomag sütőpor, csipetnyi só, 50 dekagramm liszt, 15 dekagramm vaj, 2 darab tojás,6 evőkanál cukor, 4 evőkanál tejföl, zsemlemorzsa. Töltelék: 1 kilogramm piros alma, 3 evőkanál barna cukor, 1 teáskanál őrölt fahéj, citromlé, a tetejére: porcukor.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában