Összefoglaló

2024.09.16. 21:00

A nap legfontosabb hírei egy helyen – 2024. szeptember 16.

Cikkünkben összegyűjtöttük a nap legfontosabb híreit.

Baon.hu

Zsigó Róbert miniszterhelyettes, Baja és térsége országgyűlési képviselője megbeszélést hívott össze hétfőre reggelre. Az árvízi védekezés miatti egyeztetésre a Bajai Katasztrófavédelmi Kirendeltség, a Bajai Járás Kormányhivatal, a Bajai Rendőrkapitányság, az Alsó Duna-völgyi Igazgatóság munkatársai mellett a jelenlegi városvezetés és a megválasztott hamarosan hivatalba lépő városvezetők, illetve Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés alelnöke kapott meghívást.

Duna, folyó, Baja
A Duna Bajánál
Fotó: Márton Anna

Egy olyan fiatalemberrel beszélgettünk, aki közvetlen környezete, Nagybaracska település népviseletét tanulmányozva újjáélesztette a selyemfestés 100 éves hagyományát. A huszonéves Bajkó Bence az országban egyedüliként készít sárközi mázolt selymet, amivel a közelmúltban elnyerte legfiatalabbként a Magyar Kézműves Remek elismerést. A napokban pedig napvilágot látott egy tanulmánya is a témában.

A hirtelen jött lehűlést nehezen viselik a fecskék. Sajnos sok kismadár el is pusztult az elmúlt napokban. Számtalan bejegyzés látható a közösségi médiában arról, hogy a fecskék csapatokba verődve, védett helyen, összebújva próbálják átvészelni a hideg, csapadékos időjárást. Kiskunfélegyházán például a Petőfi-lakótelep egyik ablakpárkányán húzódott meg egy csapat – olvasható az egyik posztban.

Szívességből költségvetési csalás lett. Közel ezer doboz magyar zárjegy nélküli cigarettával bukott le az M5-ösön az a bolgár sofőr, aki barátja csomagjainak elszállítását vette a nyakába.

A kiskőrösi Pilvax Kávé Likőr Érték és Minőség Nagydíjat kapott azon az országos pályázaton, amelyet éve óta meghirdetnek idehaza.

A mostoha időjárás miatt a hagyományos lovasfelvonulás elmaradt, ám ennek ellenére is sikeresnek bizonyult az idei kerekegyházi KerekFeszt. A kétnapos programsorozat keretében találtak gazdára a Virágos Kereki Porta díjak, illetve tojáskirályt és tojáskirálynőt is választottak.

Egy éve óriási sikert aratott a Világraszóló Kiskunsági Lakodalom a Kecskemét Táncegyüttessel. Százak kísérték figyelemmel a vőlegény búcsúztatását, a menyasszony felöltöztetését, majd az esketést. Idén, szeptember 21-én újra bárki részese lehet a nem mindennapi eseménynek.

Szeptember 16-án ünnepelte fennállásának 20. születésnapját a Családok Átmeneti Otthona Kecskeméten. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat működésében álló intézmény legfőbb célja, hogy a bajba jutott családokon átmeneti otthont nyújtva segítsenek, és a gondozottak mielőbb talpra tudjanak állni.

Németország hétfőn kiterjesztette a határellenőrzést valamennyi határára az illegális migráció korlátozása érdekében, ami a kritikusok szerint veszélyezteti a schengeni térség szabad mozgásra vonatkozó szabályait.

Anyukám almását és Bandi bácsi birkapörköltjét is megkóstolhatják azok, akik szeptember 21-én ellátogatnak a II. Soltszentimrei Gasztro Udvarba. A rendezvény, amellett, hogy a szakács mesterséget népszerűsíti, jótékonysági célt is szolgál.


 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában