Baon podcast

2 órája

Szemereyné Pataki Klaudia: a legjelentősebb vidéki csomópont épül Kecskemétnél – podcast

Kecskemét polgármestere volt a vendége a Rádió 1 Gong Téma című műsorának. Szemereyné Pataki Klaudia a múlt héten megalakult új képviselő-testületről, az új alpolgármesterekről és az északi területet érintő csomóponti fejlesztésről beszélt.

Horváth Péter

Huszonegy fővel alakult meg a közgyűlés, ami a várospolitikai munkát végzi. Hét bizottság alakult, megválasztották a bizottsági elnököket és tagokat, illetve vannak külső tagok is, vagyis nem képviselő olyan tagok, akik az adott terület szaktudásával gazdagítják a bizottságokat. Két frakció alakult, a Szövetség a HÍrös Városért Egyesületé és a közgyűlés többségét adó Fidesz-KDNP frakciója, valamint három, frakció nélküli képviselő foglal helyet a testületben.

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét, podcast
Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere
Fotó: Bús Csaba / archív-felvétel

Öt alpolgármestert kért fel Szemereyné Pataki Klaudia. Ketten társadalmi megbízatásban végzik munkájukat. Új alpolgármester dr. Fekete Gábor, aki Katonatelep és Vacsihegy sikeres önkormányzati képviselője. Másik új alpolgármester Bán János, aki a város kulturális közéletének fontos szereplője. Ő az új kulturális koncepció megalkotásában fejti ki munkáját, emellett a városmarketingen is dolgozik majd. Ismét felkérte a polgármester Engert Jakabnét alpolgármesternek, aki az egészségügyi, szociális területeket, civil és egyházügyi területeket képviseli. Társadalmi megbízatásban továbbra is Gaál József és Homoki Tamás alpolgármesterek dolgoznak majd.

Szemereyné Pataki Klaudia a közelmúltban történt fejlesztésekről is szót ejtett

A polgármester beszélt a múlt heti német ZF üzemátadóról. A mintegy 100 hektáros területen fekvő ipari parkot példátlan finanszírozási konstrukcióban valósították meg a befektetők, köztük a Városi Kockázati Tőkealap részvételével. A tervek szerint 250-270 új munkahely létesül a beruházással Kecskeméten.Jelenleg a próbaüzem zajlik, 2025-től a prototípusok gyártása kezdődik, és a sorozatgyártás 2026-ban indul el. 

Szemereyné Pataki Klaudia elmondta, hogy az M5-ös autópálya északi csomópontját lezárták, amibe becsatlakozik az M44-es gyorsforgalmi út, így lassan kialakul a Kecskemétet egészében elkerülő körgyűrű. A beruházást az építési és Közlekedési Minisztérium végzi. A kivitelezés két évig tart, de a lezárás csak jövő tavaszig. Kecskemétnek négy autópálya bejárója van, ezek közül csak az egyik lesz lezárva tavaszig, azonban a kifelé menő forgalmat biztosítják. A fejlesztési prioritás, hogy az iparterületekre irányuló kamionforgalom elkerülje Kecskemét belterületét, így több ezer kamiontól tehermentesül a város. Az új csomóponti fejlesztés rendkívüli jelentőségű a polgármester szerint, hiszen a legjelentősebb vidéki csomópont épül, amibe az M44, az M5 és az M8 csatlakozik, és 8 sávon fut majd. Ennek köszönhetően néhány éven belül átkerül a hangsúly Kecskemét déli részéről az északira.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában