Beruházás

14 órája

Átadták a német ZF új, világszínvonalú gyárát Kecskeméten – galériával

Csütörtökön átadták a nemzetközi tulajdonú ZF Chassis Modules Hungary új, 16600 négyzetméteres, csúcstechnológiájú gyártócsarnokát a Kecskemét Prémium Ipari Parkban (KEPI). A gyárban első és hátsó tengelymodulokat gyártanak a Mercedes elektromos autóihoz. A német ZF beruházása egyedülálló finanszírozásban valósult meg, és több mint 250 munkahelyet teremt Kecskeméten.

Horváth Péter

Mint arról beszámoltunk, a német ZF januárban jelentette be, hogy gyárat épít Kecskeméten, és ezzel párhuzamosan Debrecenben. A kecskeméti gyárban első és hátsó tengelymodulokat gyártanak a Mercedes elektromos járművei számára, teljesen automatizáltan, időablakos, vagyis a Mercedes gyártásának megfelelő ütemezésben. Jelenleg a próbaüzem zajlik, 2025-től a prototípusok gyártása kezdődik, és a sorozatgyártás 2026-ban indul el. 

német ZF, gyárcsarnok, átadó
Átadták a német ZF új, világszínvonalú gyárát Kecskeméten
Fotó: Bús Csaba

A német ZF több száz új munkahelyet teremt Kecskeméten

Érdekesség, hogy a termelési folyamat során nem keletkezik helyi szén-dioxid-kibocsátás, az épületet pedig elektromos hőszivattyúkkal fűtik. A tervek szerint 250-270 új munkahely létesül a beruházással Kecskeméten. Jelenleg már többen dolgoznak a próbaüzem termelésében, illetve a mérnöki helyeket is feltöltötték. A gyár hangsúlyt helyez arra, hogy magyar munkavállalókkal dolgozzon, ezért mind a fehér-, mind a kékgalléros munkaköröket hazai munkavállalókkal kívánják betölteni. A ZF Chassis Modules Hungary további fejlesztéseket is tervez a gyártókapacitás növelésére. A beruházás a helyi önkormányzattal szoros együttműködésben valósult meg azzal a szándékkal, hogy így is támogassák a Mercedes bővítési stratégiáját.

Az átadón Madlena Tamás, a KEPI képviselője kiemelte, hogy a beruházás jelentős magántőke, és elkötelezett önkormányzati és állami szerepvállalással egészült ki,  az MFB Invest legnagyobb befektetőként járul hozzá a teljes terület ipari fejlesztéséhez. Hozzátette: a KEPI a ZF Chassis Modules Hungary gyártócsarnok-fejlesztésével egy időben indította el és fejezte be sikeresen az ipari parki terület szinte teljes közműellátását – út, víz, szennyvíz és gáz – biztosító, mintegy 2 milliárd forint értékű projektet. „Kiemelten fontos volt számukra, hogy a közműfejlesztések tervezését és kivitelezését is a helyi gazdasági érdekeket szem előtt tartva, helyi vállalkozások bevonásával végezzük” – jelentette ki Madlena Tamás.

Nehéz időszakban léptek a magyar piacra

Kemenes László, a Panattoni Hungary ügyvezetője elmondta, hogy három évvel ezelőtt, egy nehéz időszakban léptek a magyar piacra. Ma már látják, hogy a nehézségek új lehetőségeket hoztak, és kitartó munkával, kiváló kecskeméti partnerekkel, felkészült szakemberekkel egy minden szempontból értékteremtő beruházást valósíthattak meg.

Dominik Kuhn projektmenedzser elmondta, hogy 2022-ben nyerték el a Mercedes-Benz kecskeméti gyárához szükséges tengelyszerelésre vonatkozó szerződést a ZF nyerte el. A földmunkák 2023 októberében kezdődtek el, és idén áprilisban kezdődött a gépek telepítése. A projektvezető méltatta a kivitelezés gyorsaságát.

A helyi innovációra is nagy hatással lesz a beruházás

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester kiemelte: nagy munkát végeztek a közreműködők, mégpedig rekordidő alatt. Mint fogalmazott, az újabb beruházás mérföldkő a város gazdasági és ipari fejlődésében. Nemcsak munkahelyeket teremt, hanem jelentős hatással lesz a helyi innovációra is, tovább növelve Kecskemét vonzerejét a nemzetközi ipari befektetők számára. A polgármester rámutatott, hogy mind a városban, mind országosan páratlan az a finanszírozási forma, ahogyan a beruházás megvalósult. Hangsúlyozta: a városvezetésnek kiemelten fontos, hogy a helyi gazdaság fejlődését támogassa, folyamatosan olyan feltételeket biztosítva, melyek elősegítik a beruházások megvalósulását.

A köszöntők után a felszólalók átvágták a nemzetiszín szalagot a gyártótérben.

Egy hónappal korábban elkészült a beruházás

A vezető ipariingatlan-specialista Panattoni Hungary által fejlesztett korszerű gyártóépület a ZF Chassis Modules Hungaryvel kötött build-to-suit (BTS-) megállapodás keretében a KEPI és a Városi Alapkezelő Zrt. által kezelt Kecskemét Városfejlesztési Alap és Kecskemét Vállalkozásfejlesztési Alap közös befektetéseként, az Oberbank 14,6 millió eurós finanszírozásával valósult meg.  Az üzem egy hónappal a tervezett határidő előtt készült.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában