Békefutás

2 órája

Több száz mélykúti és jánoshalmi diák futott a békéért – galériával, videóval

Az idei Peace Run (magyarul Békefutás) harmadik hazai állomása Mélykút, a negyedik pedig Jánoshalma volt. A két városban több mint félezer diák futott együtt a közel hatvan különböző nemzetiségű futóval, akik kedden reggel érkeztek a röszkei határátkelőhöz azzal az égő fáklyával, amelyet Ferenc pápa megáldott.

Pozsgai Ákos

A 140 országon át tartó 24 ezer kilométer hosszú Békefutás a Vatikánból indult, miután a Szentatya megáldotta az égő fáklyát. Magyarországra kedden érkezett a nemzetközi mezőny és 17 települést érint az ország déli részén. Bács-Kiskun vármegyében Mélykút, Jánoshalma, Csávoly, Bácsbokod és Gara érintésével haladnak a futók, a hazai szakasz október 18-án, pénteken, Pécsett ér véget.

Békefutás, gyerekek, Ferenc pápa, Jánoshalma, Mélykút
 Jánoshalma is csatlakozott a Békefutáshoz
Fotó: Pozsgai Ákos

Kedden délután Mélykúton, a Szent Tamás Katolikus Általános Iskola, szerda kora reggel pedig Jánoshalmán, a Jánoshalmi Hunyadi János Általános Iskola és a Szent Anna Katolikus Óvoda és Általános Iskola tanulói futottak együtt a brit, finn, lett, ír, mexikói, osztrák, román, új-zélandi és ukrán futókkal.

A mezőny a Jánoshalmi Hunyadi János Általános Iskola udvarára érkezett, ahol az iskola aulájában az iskolaigazgatók mellett Bányai Gábor kormánybiztos, a térség egyéni országgyűlési képviselője – aki a fiatalokkal együtt futott a település határától – és Lengyel Endre polgármester is fogadták a béke lángját és a futókat, ahol egy iskolai ünnepség is volt.

A Békefutás célja a toleranciára ösztönzés

A Peace Run-t Sri Chinmoy (1931-2007) alapította, aki sportoló, filozófus és művész volt, és aki életét a világbéke és a harmónia eszméjének szentelte. A Peace Run nem népszerűsít vagy támogat semmilyen vallást vagy politikai nézetet. Célja a szabadság, a tolerancia és a megértés előmozdítása a társadalomban.

A szervezők szerint a sport az emberek közötti harmónia megteremtésének egy nagyszerű eszköze, mely amellett, hogy az egészséges életmódra nevel, segít a csapatszellem és az egység kialakításában. A futás mottója: „Tégy egy lépést a békéért!”.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában