Baon podcast

18 órája

PsychArt24: mindenkit várnak a 24 órás festőmaratonra Kecskeméten – podcast

Immár második alkalommal tartják meg Kecskeméten is a nagy sikerű antistigma programot a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Pszichiátriai Osztályának és Járóbeteg Szakellátásának munkatársai, melynek mottója: Művészettel a pszichiátriai betegséggel élők megbélyegzése ellen. Ennek keretében péntek 12 órától szombat 12 óráig PsychArt24 festőmaratont tartanak a szervezők Hírös Agóra Ifjúsági Otthon Tükörtermében. Erről beszélt dr. Máttyássy Adrienn, a pszichiátriai osztály vezető főorvosa a Rádió 1 Gong Téma című műsorában.

Horváth Péter

Máttyássy Adrienn elmondta, hogy a PsychArt24 festőmaraton keretében az érdeklődők szabadon alkothatnak, festhetnek, és a szervezők  célja, hogy pozitív, közösségi élményt teremtsenek a mentális betegséggel élők és hozzátartozóik, valamint az erre nyitott érdeklődők számára együtt, egy helyen, egy időben, egy közös valóságban.

PsychArt24, Kecskemét, festőmaraton
Dr. Máttyássy Adrienn, a pszichiátriai osztály vezető főorvosa beszélt a PsychArt24 festőmaratonról
Fotó: Rádió 1 Gong

A PsychArt24 lehetőséget kínál közös alkotásra mentális betegséggel élők és mentálisan egészségesek számára. Lehetőség az alkotás örömének, és az értékteremtés képességének megtapasztalására, a kölcsönös elfogadás erősítésére és az élményen alapuló szemléletváltozásra.

Több településen is megtartják a PsychArt24 festőmaratont

A főorvos kihangsúlyozta, hogy 24 órás esemény lévén éjszaka is várják az érdeklődőket. Az esemény az Antistigma programsorozat az idei állomása. Ezt a programot a budapesti Moravcsik Alapítvány hívta életre, a mentális betegséggel élők megbélyegzése és diszkriminációja elleni küzdelem céljából, és az országban immár több helyen, az egyetemi városokban, és Kecskeméten, Békéscsabán, Kalocsán tartják meg a PsychArt24 festőmaratont. A helyszínek online összeköttetésben lesznek 24 órán keresztül egymással. A cél az az, hogy mentális betegséggel élők, hozzátartozók, barátok, mindazok, akik úgy érzik, hogy ezzel a problémával nem kellett még szembenézniük, egy térben, egy helyen alkothassanak, és megélhessék a kreativitást és a közös együttlétnek az örömét. Ehhez az eszközöket a Hírös Főnixmadár Egyesület és a Bács-Kiskun Vármegyei Oktató Kórház biztosítja, és szeretettel várnak mindenkit.

Bárki csatlakozhat a programon

A főorvos asszony hangsúlyozta: bárki ecsetet ragadhat, nem csak művészeket várnak. A tavalyi rendkívül nagy sikerű volt, és országszerte a legnagyobb létszámban Kecskeméten vettek részt a programon. Volt olyan, aki életében először ült festőállvány elé, és olyan csodás alkotás született a kezei alatt, hogy a vándorkiállítás szakmai zsűrije a tíz legjobb közé válogatta be az alkotást. 

A helyszíneken mindenhol egy szakmai zsűri a végén kiválaszt 10 olyan alkotást, ami aztán egy vándorkiállítás keretében körbejárja az országot.

A mentális betegségek minden nyolcadik embert érintenek

Máttyássy Adrienn kiemelte, hogy a tavalyi évben megrendezett első PychArt24-nek nagyon nagy sikere volt, ezért azt a következtetést vonták le ebből, hogy Kecskemét egy befogadó és nyitott szívű város. Ennek megfelelően elérkezett a város civil lakosságához is az az üzenet, hogy fontos a mentális betegséggel élők alapvető emberi jogainak biztosítása, ami mindannyiunk kötelessége, márpedig a megbélyegzés és a diszkrimináció a legsúlyosabban csorbítja az alapvető emberi jogok érvényesülését. A mentális betegség miatti megbélyegzés, a vizsgálatok és a személyes beszámolók szerint, nagyobb szenvedést és több nehézséget okoz sok esetben, mint maga a betegség – hangsúlyozta Máttyássy Adrienn, hozzátéve: a mentális betegségek minden nyolcadik embert érintenek. A főorvos tisztázta: az adott személyt nem a betegsége határozza meg kizárólagosan. A betegség az életének egy szegmense, de emellett joga van és fontos szükséglete, hogy az összes meglévő képességét a lehető legteljesebb mértékben kibontakoztathassa. Ez a felépülés kulcsa.

Világszerte nő a késői típusú Alzheimer demenciában szenvedők száma

Szeptember az Alzheimer hónapja. Ennek kapcsán Máttyássy Adrienn elmondta, hogy a késői típusú Alzheimer demenciában szenvedők kétharmada világszerte nő.

A főorvos kiemelte: az összes demencia 45 százaléka megelőzhető vagy késleltethető lenne. Ezek közül vannak már olyanok, amelyek a korai életkorra vonatkoznak, minél iskolázottabb valaki, minél inkább karbantartja a gondolkodását, memóriáját, annál inkább esélyt ad magának arra, hogy ez a betegség ne következzen be. A középkorú életévekben is számos faktor van, amely ha kiiktatható, akkor csökkenti a demencia kockázatát. Ilyen például a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a dohányzás, az erőteljes alkoholfogyasztás, a magas koleszterinszint, az elhízás, tehát ezek az életmóddal jelentősen összefüggő tényezők. Az időskori faktorok közé tartozik a látásvesztés, a fokozott izoláció, illetve a légszennyezésnek való kitettség is az időskori rizikófaktorok közé tartozik.

Máttyássy Adrienn a lehetséges megelőzéssel kapcsolatban elmondta, hogy a kreativitás, a gondolkodás és az érzelmek szabad áramoltatása, az új területek felfedezése segít abban, hogy frissen tartsuk az elménket. Ehhez járul még hozzá a testünk gondozása, a mindennapos testmozgás is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában