Baon podcast

2024.09.11. 06:50

Utolsó közgyűlésére készül a kecskeméti képviselő-testület a jelenlegi összetételében – podcast

Csütörtökön közgyűlés lesz Kecskeméten, és annak legfőbb napirendi pontjairól adott tájékoztatást Szemereyné Pataki Klaudia polgármester a Rádió 1 Gong Téma című műsorában. A testületi ülés az utolsó lesz a 2019-ben megválasztott képviselő-testülettel.

Horváth Péter

Cikluszáró közgyűlésre készül a kecskeméti képviselő-testület, csütörtökön tartják az utolsó testületi ülését a 2019-ben megválasztott kecskeméti képviselők. Ezt követően október 1-én áll fel a júniusban megválasztott új képviselő-testület.

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét, képviselő-testület,
A képviselő-testület legfőbb napirendi pontjairól adott tájékoztatást Szemereyné Pataki Klaudia polgármester
Fotó: Bús Csaba

Az egyik fontos, határidős döntés az iskolakezdéshez kapcsolódik. A Városi Szociális Közalapítvány, ami segíti a kecskeméti családokat az iskolakezdésben, feladatköre és személyi összetétele változik. A polgármester elmondta, hogy a város támogatja az iskolákat is, ami noha tankerületi feladat, mégis fontos támogató szerepet szeretnének betölteni az oktatási intézmények működésében. Ennek megfelelően közvetlen támogatási forrásokról döntenek a közgyűlésen: a Vásárhelyi Pál Általános Iskola robotikaversenyen szereplő csapatát és a Kodály Iskolát támogatják, utóbbit hangszerek beszerzésével, mégpedig forrásátadás formájában.

Szemereyné Pataki Klaudia kitért arra, hogy forgalomkorlátozás lesz a Kodály Iskola körforgalmában, hiszen az Izsáki úti két körforgalomban a KÉSZ Csoport által támogatott helyi alkotói közösség által készített két acélszobrot helyeznek el. Erről áprilisban döntött a közgyűlés, és már a látványterveket is bemutatták – mondta el a polgármester. Jelenleg a kihelyezés előkészítése zajlik.

Szemereyné Pataki Klaudia arról is beszélt, hogy az önkormányzat hatásköre is számos ponton átalakult az elmúlt öt évben. Kiemelte azt, hogy több belterületi út fenntartása, kezelése, noha Kecskeméten belül futnak, állami feladat, amit a Magyar Közútkezelő Nonprofit Zrt. végez. Ilyen például az Izsáki út vagy a körút 5-ös számú főúthoz tartozó szakasza, de ilyen a Ceglédi út külső része is. Azért, hogy tisztábbak legyenek a viszonyok, és hatékonyabban végezzék a városhoz tartozó utak fenntartását, bizottságot is létrehozott a testület, ami az ideiglenes útügyi feladatok elvégzésében játszik szerepet.

A polgármester kiemelte, hogy a kecskemétiek bizalmának köszönhetően folyamatos városvezetése van a városnak már évtizedek óta. Ennek köszönhető, hogy virágzik és fejlődik a város, melynek persze vannak működésből eredő kihívásai, de ezek kezelhetőek a lakosság együttműködésével. Nagy változás az elmúlt öt évben, hogy az önkormányzat nem rendelkezik olyan jogkörökkel és anyagi forrással, hogy maga döntsön bizonyos kérdésekben, hanem sok külső forrásbevonást és partneri egyeztetést, együttműködőt igényel a város. A jövőben továbbra is sokrétű egyeztetést igényel a város, hogy ez a prosperitás megmaradjon – világított rá a polgármester.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában