Baon podcast

2024.09.04. 11:15

Bemutatkozott Morzsi, a robotkutya – podcast

Ma már meg sem lepődünk azon, hogy robotkutya is kiválthat munkahelyeket, például egy biztonsági őr posztját. Morzsiról, a robotkutyáról Hajós István fejlesztő, a Bastion Group ügyvezetője mesélt a Rádió 1 Gong Téma műsorában.

Sebestyén Hajnalka

A szakember elmondta: napjainkban a robotizáció egy olyan iparág, ami óriási sebességgel terjed. Számításai szerint a világon sokszáz millió munkahely van veszélyben a következő évtizedekben. A teljes lakosságra nézve ez egy óriási szám. 

Kecskemét, robotkutya, Morzsi
Hajós István fejlesztő, a Bastion Group ügyvezetője
Forrás: Rádió 1 Gong


Sokkal gyorsabbak, hatékonyabbak

Hajós István hozzátette: jól látható, hogy a gyártók egyre jobban robotizálnak, főleg az egyszerűbb betanítható munkafolyamatokat. Dobozokat csomagolni sokkal gyorsabban és hatékonyabban tud egy robot mint egy ember. Sőt nem is biztos, hogy embernek való munkakör a gyártószalag mellett állni és dobozokat gyártani. 

Egy robot bármilyen munkában – összehasonlítva az emberrel – ötször-tízszer hatékonyabb. Míg az ember egy dobozt előállít, addig a robot ötöt-tízet. Míg egy ember felmos egy négyzetmétert, addig a robot ötöt-tízet. Ez minden iparágra sajnos igaz, van egy elképesztő hatékonyságbeli különbség, melyet a nagy tőkés nagyvállalatok észrevettek, és ezt ki fogják használni az elkövetkezendő évtizedekben.

A robotok után robotkutyák

A humanoid, azaz az emberhez hasonló robotok mellett már vannak robotkutyák is. Ennek van egy speciális küldetése. A felmérések és kutatások szerint: a robotkutyán keresztül tudják majd legjobban elfogadtatni a robotokat. Egy humanoid robot sokszor félelmet kelt az emberben, ráadásul minél jobban hasonlít ránk, jobban utánoz minket, annál jobban félünk tőle. Ezzel szemben a robotkutyát sokkal jobban elfogadjuk. Az ipari robotokkal pedig semlegesek vagyunk.

A robotgyártók szerint a robotkutya hozhatja el azt az áttörést, hogy elfogadjuk az élő robotokat.

Őrző-védő robotkutyák

Hajós István elmondta, vagyonvédelmi cégében különböző szolgáltatásaikat már robotizálják, digitalizálják. Jelenleg 19 darab robottal dolgoznak, gyűjtik a felhasználói tapasztalatokat. Három robotkutyájuk, van, ebből egyik Morzsi.

A robotkutya egy speciális eszköz. Nagyon jól használható például az őrjáratozási feladatok kiváltására. Nem a biztonsági őr megy körbe-körbe egy adott nagy telephelyen, hanem a robotkutya, mely programozható. A kamerái és érzékelői segítségével sokat több mindent tud észre venni mint mondjuk egy ember. A robotkutya nem kerekeken guruló robot, így képes a nehéz terepen is közlekedni, fel tud menni egy járdapadkára, ki tud menni a kerítés mellé az egyenetlen füves területen át. Bizonyos fokig képes lépcsőzni, és akár az ajtót ki tudja magának nyitni egy meghosszabbított robotkarral.

Olyan technikai paraméterekkel rendelkezik, ami ebben az iparágban jól hasznosítható. Bár nem működik még tökéletesen, további fejlesztésekre van szükség, de már nagyon-nagyon közel áll ahhoz, hogy ki tudjon váltani egy biztonsági őrt és egy teljes munkafolyamatot.

Kecskemét, robotkutya, Morzsi
Hajós István, Faragó Miki és Morzsi
Forrás: Rádió 1 Gong

Veszélyes munkafeladatokat képes ellátni

Az őrző-védő feladatokon túl keresésre is alkalmas egy robotkutya. Törökországban is bevetették a földrengés után a túlélő kutatásban, és nagyon jól szerepelt. Olyan speciális hőkamerái vannak, mellyel meg tudja keresni a túlélőket. Van hőálló változata is, ami ha nem is lángoló épületbe, de előtte és utána be lehet küldeni a túlélők után kutatni, és ezáltal nem veszélyeztetik a tűzoltók életét.

Robotkutya szórakoztathat is

A szakember mesélt arról is, hogy a robotkutya szórakoztatásra is alkalmas, nemcsak munkakutyának. Nagyon sok rendezvényszervező cég vásárol robotkutyát, hiszen szórakoztató is lehet, például táncol, integet. 

Áruk jelenleg nagyjából három-négymilliótól indul, tízmillió forintig terjed, felszereltségétől függően. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában