Baon podcast

2 órája

Szemereyné Pataki Klaudia: ősszel elkezdődhet a Nyíri úti járda megépítése – podcast

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere volt a Rádió 1 Gong Téma című műsorának a vendége, melyben a két héttel ezelőtti közgyűlés legfontosabb döntéseiről beszélt.

Horváth Péter

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester a rádióbeszélgetésben többek között a költségvetési többletről, a Nyíri úti járda meghosszabbításáról, a helyi iparűzési adóról és a buszok új vonalszámának későbbi bevezetéséről is szólt.

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere
Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere
Fotó: Bús Csaba / archív-felvétel

Szemereyné Pataki Klaudia a Nyíri úti járdaépítésről

Szemereyné Pataki Klaudia elmondta: köszönhetően annak, hogy a költségvetés előirányzatához tartja magát a város gazdálkodása, illetve annak, hogy jelentős többletbevételre tett szert az önkormányzat, tudnak átcsoportosítani az időközben felmerült feladatokra. E feladatok közé tartozik a három óvoda és bölcsőde jelenleg zajló felújítása, mely során a pályázati forrás fedezetén túlmutató költségek jelentkeznek, lévén, hogy 40–50 éves épületekről van szó. Az ilyen, menet közben látható javítanivalókat, illetve az állagmegóvási munkákat nem fedezi a pályázat, ezt önerőből kell biztosítania a városnak. Új feladat a Nyíri út folytatásában lévő járda megépítése. Ennek tervei korábban elkészültek, és 100 milliós értékhatárt kalkuláltak a kivitelezéshez. Akkor nem volt rá fedezet, de a többletbevétel forrást biztosít a megvalósításhoz, ami ősz végén elkezdődhet.

Egyenlőbb elosztás az iparűzési adóban

A helyi iparűzési adó tekintetében Szemereyné Pataki Klaudia elmondta, hogy új elosztási mechanizmusról kezdett tárgyalni a kormány, ami a fejlettebb és a kevésbé fejlett járások egyenlőbb forráselosztását célozza az iparűzési adó többletbevételéből. Kecskemét gazdasági erőképessége miatt jó helyzetben van, jelentős a helyi iparűzési adó befizetése a vállalatok részéről. De a területi egyenlőtlenségek országszerte feszültséget szülnek, ezért Kecskemétnek is szolidárisan kell viszonyulni a járás településeihez.

Szemereyné Pataki Klaudia elmondta, hogy a város korábban visszaállt a 2 százalékos adósávra, amit felül kell vizsgálni. A növekményt eddig mindig útfelújításra fordította a város – ennek köszönhetően az elmúlt években 45 út és csomópont újult meg és létesült –, így ha a növekmény elvonásra kerül, akkor újra kell tárgyalni az adó mértékét a cégekkel.

Más városból érkeznek az erőszakos kéregetők

A hajléktalanok és az erőszakos kéregetők jelentette kérdésről is beszélt Szemereyné Pataki Klaudia. Mint fogalmazott, a gazdasági erőközponttá vált Kecskemét jómódja más városból is idevonzza a kéregetőket, mégpedig szervezett formában. A kecskeméti hajléktalanok részére jól működik az ellátórendszer, a problémát a más városokból érkezők jelentik, akiket hoznak-visznek. A polgármester bízik abban, hogy a rendőrség és a városrendészet fellépése csökkenti, megszünteti ezt a problémát.  

Elhalasztják a buszok új vonalszámának bevezetését

Szemereyné Pataki Klaudia kitért arra is, hogy a buszok új vonalszámozásának október 28-i tervezett bevezetését elhalasztják. Mint fogalmazott, a bevezetés folyamata még nem érlelődött ki és nem tárgyalták meg eléggé ahhoz, hogy most megtegyék. A felmerült kérdéseket az elkövetkező időkben megtárgyalják, és egy másik időpontra tesznek javaslatot a közgyűlésen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában