Kutatók Éjszakája

7 órája

Miért használunk egyre több angol kifejezést a magyar helyett? – a kecskeméti előadáson kiderül

A Kutatók Éjszakája című rendezvénysorozathoz az idei évben a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) is csatlakozik. A kecskeméti program szeptember 27-én, pénteken 18 és 22 óra között zajlik.

Sebestyén Hajnalka

Az MCC Kecskemét –Édes anyanyelvünk tematika jegyében több előadás hallgatható meg a kecskeméti képzési központban, a Deák Ferenc tér 4. szám alatt. 

előadás, angol nyelv, Kutatók Éjszakája
Forrás: shutterstock.com / illusztráció

Először 18 órakor dr. Schéder Veronika nyelvész Mondd, jól vagy? – Betegségek beszéddiagnosztikája címmel tartja meg előadását. A következő ajánló olvasható hozzá. „Vajon tényleg „benne vagyunk” a beszédünkben? Hangos megnyilatkozásunk elárulhat-e rólunk még olyan bonyolult információkat is, mint amilyenek pl. a különféle (akár krónikus, esetleg eddig felfedezetlen…) betegségeink? Ez egy különleges kutatási területe a nyelvtudományon belül többek között a pszicholingvisztikai vizsgálatoknak, melynek során feltárja, hogy mi történik bennünk, miközben a nyelvet valamilyen módon használjuk…”

Miért szeretjük az angol kifejezéseket?

A következő előadás 20 órakor kezdődik, melynek címe: Miért nem mondjuk magyarul? Előadók: dr. Rancsó Andrea pedagógus, a Felvidéki Magyar Nemzetrész Értéktár vezető módszertani referense; dr. Balázs Géza nyelvész, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskolájának vezetője, a Partiumi Keresztény Egyetem professzora; Lakatos Mihály, az MCC Magyar Összetartozás Intézetének szenior kutatója.

Az előadásban arról lesz szó, hogy az utóbbi években a magyar nyelv háttérbe szorult a tudományos diszkurzusban, illetve az angol szavak, kifejezések egyre markánsabban hódítanak teret a sajtóban és egyes szakmai csoportok nyelvezetében. A probléma még ennél is bonyolultabb a határon túli magyar közösségek, azon belül a szórványmagyarság esetében, ahol a magyar nyelv gyakran már csak a túlélésért küzd.

Az esemény ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Regisztráció: Miért nem mondjuk magyarul? | MCC Feliratkozás

Regisztráció: „Mondd, jól vagy?” - Betegségek beszéddiagnosztikája | MCC Feliratkozás

 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában