Rendezvény

4 órája

A demenciára irányítják a figyelmet a kecskeméti Alzheimer-sétával – galériával, videóval

Tegyük közügyé a demenciát! mottóval rendezte meg immár hetedik alkalommal az Alzheimer-sétát a Kecskeméti Egészségfejlesztési Iroda (EFI) csütörtök délután. A séta hagyományosan a kecskeméti Piaristák teréről, az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatóságától indult, és a főtéren, a Kossuth-szobornál ért célba. A demenciára figyelmet felhívó sétán mintegy 250 ember vett részt.

Horváth Péter

Dr. Bagi Anett, az EFI vezetője elmondta, hogy a program már a kezdetektől fogva, azaz már lassan hét éve fontos küldetésnek tartja, hogy a demenciával és az Alzheimer-kórral kapcsolatban végezzen társadalmi érzékenyítést, és tájékoztassa a lakosságot, a betegeket, illetve hozzátartozóikat. Ennek érdekében számos programmal aktívan vesznek részt a demencia, illetve ahogy ma már stigmatizációtól mentesen hívják, a neurokognitív zavar megelőzésben. Céljuk a sétával nemcsak, hogy felhívják a figyelmet az ezzel a zavarral élők számának drasztikus növekedésére, hanem az is, hogy ráirányítsák a figyelmet a társadalmi összefogás fontosságára, aminek a résztvevők kezében látható papírból készült virág volt a szimbóluma. Bagi Anett emlékeztetett arra, hogy az önkormányzat által elfogadott települési demencia-akcióprogramnak köszönhetően már számos lehetőség és program érhető el a városban.

demencia, Alzheimer-séta, Kecskemét
Mintegy 250 ember vett részt az Alzheimer-sétán, amellyel a demenciára hívják fel a figyelmet
Fotó: Bús Csaba

Pászti András önkormányzati képviselő köszöntőjében kiemelte, hogy az Alzheimer-kór nem csupán egyéni tragédia, hanem az egész közösség számára kihívást jelent. Ahogy a társadalmunk öregszik, úgy egyre több ember és család szembesül azzal a nehézséggel, amit a demencia jelenthet. Kecskemét város vezetése elkötelezett amellett, hogy minden lakójának megfelelő támogatást nyújtson, különös figyelemmel az idősekre és az őket gondozókra.

– A mai sétánk nem csupán jelképes, a kutatások szerint a rendszeres mozgás, például a séta bizonyítottan lassítja a kor előrehaladását. Bár a betegség gyógymódja még nem ismert, minden lépés, amit ma megteszünk, hozzájárulhat a tünetek enyhítésére. A szakértők szerint heti nyolc kilométer sétát javasolnak a betegeknek. Mi most egy jelképes távval hívtuk fel a figyelmet erre az ajánlásra, és arra, hogy a mozgás lehet a megelőzés egyik kulcsa – tette hozzá Pászti András. A képviselő elmondta, hogy a városunkban mintegy hétezer ember vesz részt közvetlenül a demens betegek ápolásában.

– Ők azok, akik nap mint nap küzdenek azért, hogy szeretteik, betegeik méltó életet élhessenek, és megérdemlik, hogy ne maradjanak egyedül ezzel a nehéz feladattal. Kecskemét önkormányzata továbbra is elkötelezett a demenciával élők és hozzátartozóik támogatása mellett – mondta Pászti András, hozzátéve: a sétát nemcsak a betegségben szenvedőknek, hanem az őket támogató családoknak, rokonoknak és gondozóknak is ajánlja. Mint fogalmazott, ők azok, akik csendben, sokszor láthatatlanul viselik ennek a betegségnek a terheit, és nap mint nap empátiával, türelemmel és szeretettel fordulnak hozzátartozóik felé.

A köszöntők után a Kecskeméti Kodály Zoltán Vegyeskórus, a Kecskeméti Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola és a Falloway táncegyüttes mazsorettcsoportja, valamint a Kecskeméti EFI Szenior Örömtánc Csoport, valamint a Hello 60 Örömtánccsoport adott műsort, üzenve a produkciókkal, hogy a mozgás és a zene nagyon fontos a betegség megelőzésében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában