Összefoglaló

4 órája

A nap legfontosabb hírei egy helyen – 2024. szeptember 19.

Cikkünkben összegyűjtöttük a nap legfontosabb híreit.

Baon.hu

Helybenhagyta a Kecskeméti Törvényszék ítéletét az anyját baltával kivégző fiú ügyében a Szegedi Ítélőtábla: a verdikt az eredeti ítélettel azonos, 11 év fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztés – közölte csütörtökön az ítélőtábla.

A demenciára irányítják a figyelmet a kecskeméti Alzheimer-sétával
Fotó: Bús Csaba

Csütörtökön is gőzerővel dolgoztak a szakemberek és önkéntesek a bajai Petőfi-szigeten. Kecskemétről, Kiskunfélegyházáról, Kiskunhalasról összesen 136 hivatásos tűzoltó vett részt a védekezési feladatokban a bajai kollégáikkal együtt.

Átadták a Soltvadkertet elkerülő út egyik felét csütörtök délelőtt. A teljes elkerülő út karácsonyra készül el. A beruházásnak köszönhetően jóval kevesebb zaj-, por- és hangszennyezés éri majd a települést.

Tegyük közügyé a demenciát! mottóval rendezte meg immár hetedik alkalommal az Alzheimer-sétát a Kecskeméti Egészségfejlesztési Iroda (EFI) csütörtök délután. A séta hagyományosan a kecskeméti Piaristák teréről, az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatóságától indult, és a főtéren, a Kossuth-szobornál ért célba. A demenciára figyelmet felhívó sétán mintegy 250 ember vett részt.

Vasárnapra várható az árvíz tetőzése a Duna tassi szakaszán, mintegy 850–870 centiméter körül – derült ki a legfrissebb vízállás-előrejelzésekből. A tetőzés várhatóan elmarad a 2013-as rekordtól. Dunavecsén sem számítanak nagyobb problémára, ennek ellenére az elővigyázatossági intézkedések megtörténtek.

A Bajai Polgárőr Egyesület a Petőfi-szigetnél és Dunafürdőn teljesít szolgálatot. Az egyesület tagságán kívül sokan jelentkeztek a felhívásukra a környező településekről is.

A múlt péntektől keddig tartó közel ötnapos hatalmas esőt szállító időjárási frontrendszer némileg enyhített a történelmi aszályhelyzeten Bács-Kiskunban. A Dunán óriási árhullám vonul le a nyugat-európai esőzés eredményeként. A talajból a Duna–Tisza közén még mindig legalább 300 milliméter nedvesség hiányzik. Ez részben a klímaváltozásnak is köszönhető. Erről a HungaroMet tájékoztatta hírportálunkat.

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség minősített emberkereskedelem, személyi szabadság megsértése, kapcsolati erőszak és kerítés miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki szerelmet színlelt, majd erőszakkal prostitúcióra kényszerítette az internetes közösségi oldalon megismert nőt – közölte Dr. Négyessyné dr. Bodó Marianna, főügyészségi csoportvezető ügyész.

Második alkalommal szervezi meg a Fonó Klub Jászszentlászló a Kőleves Fesztivált október első hétvégéjén. A jótékonysági eseményen két rászoruló családnak gyűjtenek a szervezők. A fesztiválon lesz jótékonysági főzés, élőzene, kézműves vásár, lovas felvonulás, koncert és táncház is. A részletekről Novikovné Cseh Krisztina, a Fonó Klub vezetője számolt be hírportálunknak.

Tizenegyedik alkalommal rendezték meg a Civil Véradást a Kecskeméti Területi Vérellátó Szolgálatnál.

Egy négytagú banda boltból lopott, fizetés nélkül tankolt, elkötött egy motort, egyikük pedig egy idős asszonyt is kifosztott Kiskunhalason. Ügyükben vádemelésre kerülhet sor.

Ha valaki kutyát akar befogadni a családjába, akkor kérje ki előtte egy szakember véleményét. Egy négylábú ugyanis 15 évig lehet a család kedvence vagy a gondja, amelytől jobb megszabadulni. Ezt Szentgyörgyi Alajos tanácsolja mindazoknak, akik kutyagazdák kívánnak lenni. Az ezüstkoszorús mesterkiképzővel beszélgettünk a kutyatartás tapasztalatairól.

Mintegy hárommillió forintból megújult a Bóbis Gyula Edzőcsarnokban a leány súlyemelők öltözője. A projektet a Kecskeméti Termostar Hőszolgáltató Kft. is támogatta. Terv, hogy a következő hónapokban a csarnok másik két öltözőjét is felújítják.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában