Kiskőrös

5 órája

Kutyatartás: kérjünk tanácsot, mielőtt befogadunk egy négylábút

Ha valaki kutyát akar befogadni a családjába, akkor kérje ki előtte egy szakember véleményét. Egy négylábú ugyanis 15 évig lehet a család kedvence vagy a gondja, amelytől jobb megszabadulni. Ezt Szentgyörgyi Alajos tanácsolja mindazoknak, akik kutyagazdák kívánnak lenni. Az ezüstkoszorús mesterkiképzővel beszélgettünk a kutyatartás tapasztalatairól.

Barta Zsolt

A kiskőrösi Szentgyörgyi Alajos 27 éve foglalkozik kutyaiskolai keretek között kutyák nevelésével, kiképzésével. A hivatása autóvillamossági szerelő, a napi munkája után nyitja az iskolát, ahol a foglalkozás csak akkor maradhat el, mondta, ha ő már nem lesz. Kedvenc négylábúja a német juhász, de szeret minden más ebet. Ha nem így viszonyulna a kutyusokhoz, akkor nem lennének visszatérő kutyás gazdák, akik hozzá járnának. A kutyatartással kapcsolatban osztotta meg velünk tanácsait.

kutyatartás, kutyaiskola, Kiskőrös
Szentgyörgyi Alajossal (narancssárga pólóban) beszélgettünk a kutyatartás tapasztalatairól.
Fotó: Barta Zsolt

Kutyatartás előtt kérjünk tanácsot!

– Ha valaki eltervezi, hogy egy kis négylábút befogad, akkor előtte kérjen tanácsot egy kutyaoktatótól. Egy-egy beszélgetés során kiderül, hogy kihez milyen állat való. A család életritmusa és a kutya habitusa ugyanis nem mindig egyeztethető össze. Ha befogadják a jószágot, és nem jönnek jól ki vele, akkor megvan a baj – hangsúlyozta a mester.

Nagyon figyelni kell a nevelés során a kis jövevényre. Egy kis ebet az oltások megszerzése előtt szinte ki sem szabad vinni az utcára. Ha megkapta a gyógyszert, akkor viszont érdemes kutyaiskolába vinni. Egy szocializációs korszakon kell, hogy keresztül menjen a kutyus. Ez ugyanolyan folyamat, mint amikor a gyerekek bölcsődébe, óvodába vagy iskolába járnak. A kutyusok lassan, fokozatosan hozzászoknak más kutyákhoz, személyekhez. Amikor a négylábú beilleszkedett, utána már egyre többet dolgoztatjuk – tette hozzá.

Kérdésünkre, hogy kinek javasolna például tacskót, így válaszolt.

– A tacskó jó olyan kisgyerekes családoknak, ahol tágas kert áll a rendelkezésre. Kotorékeb, amely szeret bányászkodni. A német juhász univerzális fajta. Az ember habitusához kell kiválasztani az alomból a kiskutyát, ugyanis a fajtán belül is különböző jellemű kutyák vannak. Ha rosszul döntünk, akkor egy gondot visz be a házába az ember. Az ugyanis egy napi gond, ha állandóan ugat a kutya, megrágja a bútort, mert vásárolt valaki egy olyan élőlényt, amely nem odavaló. A menhelyek ezért vannak tele eldobott kedvencekkel, mert az emberek eltávolítják őket – mondta a szakember.

A husky szép, de nem ide való

Ott van például a moszkvai őrkutya, ő kicsi korában egy kis bájos mackó. Amikor azonban megnő, akkora mint az autó fele, és nincs olyan ember a gazdán kívül, akire hallgat, mert az állat egy kemény, akaratos jószág. Hogy mi van a gyönyörű, vad kinézetű északi husky kutyákkal? Az oktató javaslata alapján, ha lehet, csak képeken nézegessük őket. Egy hasonlattal élve: a Forma–1-es autókkal sem szoktunk a szőlőbe kijárni dolgozni. A szőlőbe járó autókkal pedig nem nevezünk a Forma–1-be.

A szánhúzó szibériai kutya a mínuszokat kedveli, úgyhogy ne akarjunk otthonra egy ilyet, mert a mi, forró térségünkbe nem való. A magyar vizsla gyönyörű állat, de vadászeb. Ha az ösztöneit nem sikerül kielégítenie, akkor talál elfoglaltságot. A kutyával mozogni kell mindennap, ugyanolyan szüksége van a mozgásra, a szocializációra, mint az embernek. Egy gyereket sem nevelünk fel úgy, hogy csak a szobát vagy az udvart ismeri – tette hozzá Szentgyörgyi Alajos.

Egy érdekes történetet mondott: egy tulajdonos beállított hozzá egy német juhászkutyával, törzskönyvvel, 20 kiló kutyatáppal, pórázzal és nyakörvvel, mert a család a jószággal nem tudott mit kezdeni. A négylábúval az volt a baj, hogy egy sor rózsát kikapart a kertben. Ha mindennap elment volna vele a tulajdonosa sétálni, futni, akkor talán erre nem kerül sor – mondta a mester.

Buta kutya nincs!

Kérdésünkre, hogy létezik-e buta kutya, Szentgyörgyi Alajos nemmel válaszolt. Tapasztalatai szerint csak olyan van, amellyel nem foglalkoztak eleget. Mint mondta, buta gyerek sincs. Ha nem megy a matematika, akkor korrepetálni kell a srácot. Foglalkozni kell vele, kérdés persze, hogyan –hangsúlyozta.

Az egyik legfontosabb nevelési elv a következetesség. A dolgokat, a viszonyokat a nevelés elején kell tisztázni. Azaz mit szabad megtennie vagy mit nem a négylábúnak Egy tízéves gyerek esetében sem kell lekeverni egy fülest, ha valami rosszat tesz. Addig ugyanis el kell jutnia a szülőnek és a gyereknek a nevelés során, hogy megértse, meddig is mehet el. A kutyának is követnie kell a gazda utasítását. Az első négy hónap során kell a gazdának megtanítani az alapokat. Minél kisebb a kutya és minél korábban kezdik a nevelését, annál fegyelmezettebb lesz a jószág.

kutyatartás, kutyaiskola, Kiskőrös
Minden évben felvonulnak a Kiskőrösi Kutyaiskola növendékei és a gazdái a helyi szüreti fesztiválon
Fotó: Barta Zsolt

Nagy családot alkotnak

Mint mondta, a kutyások egy nagy családot alkotnak. Akad olyan személy, aki évek óta jár az iskolába, és a második, harmadik kedvencét taníttatja. Közülük került ki az a csapat, melynek tagjai a kedvencekkel együtt vezették a kiskőrösi szüreti felvonulást. Ezen 29 gazda vett részt kutyáival. Őket két oldalról kísérte 20 személy, akik biztosították a menetet a kordonon belül. Mint mondta, két hónapig készült a csapat arra, hogy fegyelmezetten, nagy tömeg előtt bemutatkozhassanak. A szibériai huskytól, törpe pincsitől a spánielen, tacskón, német juhászon, rottweileren át a dobermannig széles volt a felvonulók csapata. Jövőre újra bemutatkoznak – mondta végül Szentgyörgyi Alajos ezüstkoszorús mesterkiképző.

kutyatartás, kutyaiskola, Kiskőrös
A felvételen a Kiskőrösi Kutyaiskola kutyás gazdái, akik egy nagy családot alkotnak.
Fotó: Barta Zsolt

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában