Sokan segítenek

4 órája

Valódi közösségi munkában zajlik az árvízi védekezés Baján – galériákkal, videóval

Csütörtökön is gőzerővel dolgoztak a szakemberek és önkéntesek a bajai Petőfi-szigeten. Kecskemétről, Kiskunfélegyházáról, Kiskunhalasról összesen 136 hivatásos tűzoltó vett részt a védekezési feladatokban a bajai kollégáikkal együtt.

Márton Anna

Huszár Tibor tűzoltó dandártábornok, a Bács-Kiskun Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója hírportálunknak elmondta: először gépi munkálatok zajlottak, ez biztosította annak a lehetőségét, hogy mostanra eljutottak arra a szintre, hogy kézi erővel védekeznek.

árvízi védekezés, tűzoltó, Duna, Baja
136 hivatásos tűzoltó vett részt az árvízi védekezési feladatokban a bajai kollégáikkal együtt
Fotó: Pozsgai Ákos

– Természetesen a vízügyi mérnökök irányítása mellett zajlott a munka. A kézi-, illetve a gépi erőt biztosítjuk. A gépi erőt az önkormányzat szerződés alapján, a kézi erőt pedig jelenleg 136 hivatásos tűzoltóval, akik a helyszínen vannak – mondta a tűzoltó dandártábornok. Hozzátette, a mai napon közel ezer önkéntes segíti az árvízi védekezést. A dunai árhullám elleni védekezésben részt vettek a Bács-Kiskun Vármegyei Speciális Kutató-mentő Egyesület tagjai is.

A diákok is kiveszik a részüket a munkából

A Szent László Általános Művelődési Központ diákjai szerdán és csütörtökön segítették az árvízi védekezést. Lelkesek voltak a fiatalok, akik szerdán kint voltak, közülük szinte mindenki csütörtökön is eljött, de voltak újak is. Hajdók Róbert igazgató hangsúlyozta: a fiatalok átérzik az árvízi védekezés súlyát, másrészt jó csapatépítés is zajlik a gátakon. 

– Tegnap az Ifjúsági Szálló udvarán voltunk nyolcvanan. A katasztrófavédelem munkatársai és a tűzoltók végzik a szakmunkát, ők azok, akik a homokzsákokat a megfelelő helyre helyezik el. Rengeteg homokzsákra van szükség, ehhez kellett a gyerekek kézimunkája, hogy azokat megtöltsék és a megfelelő helyre eljuttassák – mondta Hajdók Róbert.

Közel 400 gyerek dolgozott délelőtt a gátakon, a Szent László Általános Művelődési Központ és a III. Béla Gimnázium diákjai is lapátolták a homokot, töltötték a zsákokat.

Négy helyszínen védekeznek 

Bács-Kiskunban négy helyszínen zajlik önálló önkormányzati árvízi védekezés a katasztrófavédelem közreműködésével, és több mint ezer önkéntes bevonásával.

Kovács Andrea tűzoltó főhadnagytól, a Bács-Kiskun Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől megtudtuk, eddig százezer homokzsákot használtak fel, csütörtökön ez a szám 75 ezerrel növekedett.

Baján, a Petőfi-szigeten csaknem ezren – hivatásosok és önkéntesek – igyekeztek felkészíteni a partszakaszt az árhullámra. Köztük volt a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat csapata is. Mint Rideg László közgyűlési elnök elmondta, felhívására több mint ötven fő, gyakorlatilag a teljes kollektíva jelentkezett az önkéntes munkára. 

Az önkormányzat dolgozói mellett számos diák, civil szervezetek, egyházak vesznek részt a védekezésben, ami így nemcsak önkéntes, hanem valódi közösségi munka is egyben. 

A dunai árhullám Bajánál keddre 923 centis tetőzést mutat a legfrissebb előrejelzés szerint. A Halászpartot pénteken lezárják.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában