Duna

5 órája

Felkészültek az árvízre Tasson és Dunavecsén – galériával

Vasárnapra várható az árvíz tetőzése a Duna tassi szakaszán, mintegy 850–870 centiméter körül – derült ki a legfrissebb vízállás-előrejelzésekből. A tetőzés várhatóan elmarad a 2013-as rekordtól. Dunavecsén sem számítanak nagyobb problémára, ennek ellenére az elővigyázatossági intézkedések megtörténtek.

Gulyás Sándor

A vízügyi szakemberek felkészültek az áradásra. Harmadfokú készültség van elrendelve a tassi erőmű környékén. Minden a helyén van, az illetékesek folyamatosan nézik és kontrollálják a vízszint emelkedését.

árvíz, Duna, Németh Gábor
Németh Gábor a helyi lakosokat tájékoztatja az árvízhelyzet alakulásáról 
Fotó: Gulyás Sándor

A vízügyi szakemberektől kapott információ szerint a hét elején megtörtént a zsilip lezárása, így a Ráckevei-Duna-ág le van védve. Egy lassú ütemű áradás tapasztalható. A vízszint jelenleg 740 centiméter, az árvíz tetőzése a Duna tassi szakaszán mintegy 850–870 centiméter körül várható – tájékoztatta hírportálunkat Németh Gábor, Tass polgármestere.

A tassi önkormányzat úgy ítéli meg, hogy a településnek nincs szüksége védekezésre, mivel a magas gátrendszer a 2013-as rekordárvíznél nagyobb víztömeg esetében is védelmet nyújt.

– Az árterületen nem védekezünk. A nyári gát magassága a tassi részen várhatóan elég lesz. Az e mögött található, ártérben lévő nyaralók tulajdonosainak a felelőssége, hogy ártérre építkeztek. Az áradás az első rendű töltés mögötti üdülőterületünket csak abban az esetben érinti, ha a nyári gáton átjut a víz, és az ártérbe jut. Ebben az esetben a megemelkedő talajvíz miatt vélhetően – 2013-hoz hasonlóan – az üdülőterület ezen részén belvízi védekezésre lesz szükség  – tette hozzá Németh Gábor.

Dunavecsén sem kell aggódni

Amennyiben az áradás kisebb lesz a 2013-as rekordvízmennyiségtől, Dunavecse biztonsága sincs veszélyben.

– Az elővigyázatosság kedvéért a nem védett területen lévő néhány épületnél homokzsákokat helyeztünk ki lakossági összefogással, az önkormányzat támogatásával – tájékoztatta a baon.hu-t Vörös Sándor, Dunavecse polgármestere.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában