Bács-Kiskun

5 órája

Hidegfront és eső érkezik szombaton, újabb árvíztől azonban nem kell tartanunk

Pénteken még bőven 20 fokot meghaladó, napközben pedig a 30 fokot közelítő hőmérsékletek lesznek a jellemzőek a változóan felhős ég mellett, ám szombattól hidegfront éri el térségünket. Esőre is számítani kell. Az időjárás előrejelzésről és az árvízhelyzetről Ország Ferenc kecskeméti meteorológust kérdeztük.

Vizi Zalán

– Sok helyen lehetett arról olvasni, hogy e hét második felében hidegfront éri el a Kárpát-medencét és a Duna-Tisza közét is. Ugyan már kedden és szerdán is hullott némi csapadék, a markánsabb lehűlésre és a lehűlést okozó hidegfrontra csak szombattól kell számítani – nyilatkozta hírportálunknak Ország Ferenc kecskeméti meteorológus.

hidegfront, zivatar, eső, időjárás
Hidegfront és eső érkezik szombaton
Forrás: shutterstock.com / illusztráció

Szombatig velünk marad a meleg

Csütörtökön és pénteken az élénk-erős délies, délnyugatias áramlással érkező légtömeg meleg levegőt hoz térségünkbe a Földközi-tenger felől. Akár 27-28 fokot is elérhetik a maximum hőmérsékletek.

Ez jó hír a pénteki sportnapra készülőknek. Az Atlétikai Centrumban ugyanis az Európai Sporthét keretein belül sportnapot rendeznek, rengeteg sportágat lehet majd kipróbálni, és ezt az időjárás nem fogja megzavarni. – Pénteken meleg, jobbára gyengén felhős időjárásra készülhetünk. A szél viszont élénk, erős lehet, ami a legtöbb sportág kipróbáláslást megzavarni ugyan nem fogja, a tollaslabdázáshoz azonban érdemes lesz zárt térbe húzódni. Másfelől az időjárás így teret engedhet például a vitorlázás, vagy a windszörf kipróbálására – utalt Ország Ferenc arra, hogy ezt a különleges sportágat vármegyénkben is előszeretettel űzik, elsősorban Soltvadkerten. Ehhez is kiváló meleg, szeles idő párosul pénteken.

Esős szombatra kell berendezkednünk

– Pénteken és szombaton hajnalban 15-20 fokos minimum hőmérsékletekre számíthatunk, ám szombaton napközben megérkezik a hidegfront, északnyugatira fordul és mérséklődik a szél. Napközben többször eshet az eső, reggel pedig a front előoldalán akár egy-egy zivatar is kialakulhat. Borongós időre van kilátás, csupán 20-22 fokos napi maximumokkal – tekintett előre a szakember, hozzátéve, vasárnapra – bár kissé ismét megerősödik a szél – megszűnik a csapadék és délután már a nap is kisüthet.

A jelentősebb lehűlés a hidegfront hátoldalán, térségünkben a jövő hét közepéig érezteti a hatását. A vasárnapi 16-18 fokos maximumok jövő hét közepéig velünk maradhatnak, bár jövő hét elejére kisüt a nap, a 20 fok alatti hőmérséklet és az élénk, északias szél októberig biztosan kitart.

Eső lesz, de újabb villámárvíztől nem kell tartani

– Mielőtt hétvégén elérkezne hozzánk a hidegfront, azt megelőzően az osztrák Alpokot is megjárja, de jó hír, hogy inkább a délebbi vidékeken, az osztrák-szlovén-olasz határok környékén lehet nagyobb mennyiségű csapadékra számítani. Ez kevésbé fogja érinteni a Duna vízgyűjtőjét, így ez nem fogja veszélyeztetni az árvízhelyzetet – mondta a meteorológus.

Ugyan ismételt villámárvíztől nem kell tartani, de azt nem mondhatjuk, hogy ne lenne utánpótlás a Dunán. – Kiemelkedően magas vízállásra, árvízre ugyan nem kell számítanunk, de az árvízhelyzet előtti állapot egyhamar nem fog visszatérni, kevéssel az I. fokú árvízvédelmi készültség alatti, egészségesen magas vízállás várható – nyilatkozta Ország Ferenc kecskeméti meteorológus.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában