Projekt

6 órája

Több mint hatmilliárd forintból valósul meg a felsőszentiváni szennyvízberuházás

Megkezdődtek a „Csávolyi agglomeráció szennyvízelvezetése és -tisztítása” című projekt kivitelezési munkálatai Felsőszentivánon az EuroAszfalt Kft. kivitelezésében, összesen több mint hatmilliárd forint értékben. A projekt részleteit a Felsőszentiváni Szélmalomban ismertették kedden.

Márton Anna

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében történő szennyvízberuházás elszámolható összköltsége Felsőszentivánon több mint 3 milliárd forint, melyből az európai unió által nyújtott, vissza nem térítendő támogatás összege 2,2 milliárd forint. A vendégeket Vörös Szilárd polgármester köszöntötte és tájékoztatott a szennyvízberuházás részleteiről.

szennyvízberuházás, Vörös Szilárd, projekt
A felsőszentiváni szennyvízberuházás részleteiről Vörös Szilárd polgármester beszélt
Fotó: Márton Anna

Az eseményen elhangzott: Az E-B 2020 Konzorcium, EuroAszfalt Kft. És a Betonútépítő Zrt., tavaly februárban kezdte meg Csávoly és Felsőszentiván településeken a szennyvízcsatorna kivitelezési munkáit.

A két településen összesen 23,9 kilométer gerincvezeték készült el, továbbá 1613 házi bekötést kiviteleztek, amihez 19 331 bekötővezeték tartozik. Összesen 8928 méter szennyvíznyomóvezeték , illetve 1280 méter vízvezetéket építettek. Felsőszentivánon 12,3 kilométer gerincvezeték, 831 házi bekötés valósult meg.

Mayer János építésvezető tájékoztatása szerint a beruházás során 15 szennyvízátemelő készült el összesen, ebből nyolc Felsőszentivánon. Az összegyűjtött szennyvíz a végátemelőkön keresztül kerül az elkészült szennyvíztisztító telepre.

A telep kapacitása 340 köbméter naponta. A tisztított vizet, a telep mellett kialakított, nyárfás mezőn szikkasztják ki.

– A szennyvízelvezető rendszer elkészült, a településeken befejező munkák zajlanak. Építik a az átemelők körül a kerítést és helyreállítási munkákat végeznek. A szikkasztómező területén befejeződtek a régészeti feltárások, ami közel 4,5 hektárnyi területet érintett. A mező kivitelezésének megkezdése előtt, helyre kell állítani a terület régészetet megelőző állapotot. A szikkasztómező kivitelezési munkái várhatóan 2025 márciusig befejeződnek, akkor lesz indítható a teljes rendszer próbaüzeme – fogalmazott Vörös Szilárd polgármester.

A próbaüzem indításához szükséges szennyvízmennyiséget az ingatlanok rákötése fogja biztosítani, ezért kérik a lakosságot, hogy lehetőség szerint még ebben az évben építésre alkalmas időjárási viszonyai mellett építsék ki az ingatlan határain belüli vezetékrendszert, hogy kiértesítés után a legkisebb munkával tudják a hálózatra kötni az ingatlant.

A Bajavíz Kft. nem vett részt az eseményen, ugyanis Baján ezen a napon tetőzött a Duna, ők pedig a védekezést koordináló szakmai szervezetként vettek részt az árvízi védekezésben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában