Nyersolaj

5 órája

Súlyos olajszennyezést okozott Kiskunmajsán egy eltört vezeték

Nagy mennyiségű, nyersolajnak tűnő anyag ömlött egy mezőgazdasági területeken folyó csatornába a kiskunmajsai termálfürdő közelében. Az anyag a MOL Szank és Algyő között futó, úgynevezett kondenzátumot szállító vezetékének sérülése miatt kerülhetett a környezetbe – tudatta közösségi oldalán a Greenpeace Magyarország.

Pozsgai Ákos

Közlésük szerint kedden elkezdték a kármentesítést, az olaj kiszivattyúzását, a nád vágását. A csatorna információik szerint érinti a település mellett található Dombi-tavat, ezért még a szokottnál is fontosabb a minél gyorsabb kármentesítés. A helyszíni beszámolókra hivatkozva azt írták: az olajszennyezés miatt émelyítő bűz van az egész térségben. Csak bízni lehet benne, hogy nem kerül végzetesen sok mérgező anyag a talajba és a talajvízbe. A Greenpeace Magyarország annak a reményének adott hangot, hogy meg tudják akadályozni a jelentős ökológiai kárt.

olajszennyezés, Kiskunmajsa,
Súlyos olajszennyezést okozott Kiskunmajsán egy eltört vezeték
Fotó: Pozsgai Ákos

A szervezet álláspontja szerint a baleset arról tanúskodik, hogy az olaj- és földgázkitermelés sosem lehet eléggé biztonságos és tiszta – írta közleményében a Greenpeace Magyarország.

Az olajszennyezést lokalizálták

A MOL sajtóirodája hírportálunk érdeklődésére közölte, hogy a Szank-Algyő közötti kondenzátum vezetéken észlelték a szivárgást Kiskunmajsa közelében. A vezeték körülbelül 95 százalékban a közeli olajkútból kitermelt rétegvíz mellett körülbelül 5 százaléknyi olajat szállított. Azonnali intézkedéseket tettek a kárenyhítés érdekében: a vezetéket elzárták, a szállítást leállították. Mint írták, az illetékes hatóságokkal egyeztetve a szakemberek a kiskunmajsai fürdő felszíni vízelvezető csatornáján tapasztalt szennyezést olajfelfogó eszközökkel lokalizálták, emellett a továbbterjedést megakadályozták a csatornában ideiglenes gát építésével.

olajszennyezés, Kiskunmajsa,
Nagy mennyiségű, nyersolajnak tűnő anyag ömlött egy mezőgazdasági területeken folyó csatornába
Fotó: Pozsgai Ákos

A MOL szakemberei a vezeték javítása mellett a helyreállítást is elindították: a hatóságokkal folyamatosan egyeztetve szállítják el a szennyezett földet és vizet, valamint gondoskodnak az eltávolított föld pótlásáról is, tudatta a MOL Sajtóirodája.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában