Kiskunhalas

2024.08.22. 12:56

Harmadik lett Végső István Keresztút a pusztán című novellája

A délvidéki Gion Nándor Novellapályázatra összesen 71 novellát küldtek be, a kiskunhalasi történész, Végső István Keresztút a pusztán című novellája dobogós helyezést ért el.

Pozsgai Ákos

A Gion Nándor novellapályázatot idén február 1-jén hirdették meg, az író születésnapján. A díj magyar nyelven írt pályamű szerzőjének ítélhető oda, és nemzetközi jellegű. A novellapályázat célja a magyar irodalom és szellemiség gazdagodásának elősegítése, új művek megírásának serkentése, a magyar prózairodalom fellendítése, a gioni irodalmi diskurzusok továbbélésének ösztönzése.

Végső István
Végső István történész Keresztút a pusztán című novellája a harmadik helyet érte el
Fotó: Beküldött fotó

A pályázatra összesen 71 novella érkezett a világ minden tájáról. Az idei bírálóbizottság tagjai: Antalovics Péter költő, újságíró (elnök), Bordás Győző prózaíró, kritikus, szerkesztő, Piszár Ágnes kritikus, Újvidéki Városi Könyvtár könyvtárosa, Jódal Kálmán prózaíró, esszéíró, műfordító voltak, míg a pályázat koordinátora Németh Dezső, a Gion Nándor Emlékház vezetője volt.

Végső István történész Keresztút a pusztán című novellája a harmadik helyet érte el, amely a 13. századi Kunországba, a pogányokat térítő szerzetesek tragikus napjait mutatja be. A helyezettek augusztus 31-én, a szenttamási Gion Nándor Emlékházba szervezett ünnepélyes díjátadón vehetik át elismerést.   

Gion Nándor 1941-ben született Szenttamáson, 2002-ben hunyt el Szegeden. Prózaíró, szerkesztő. Olyan ismert írásai voltak, mint a Kétéltűek a barlangban, Testvérem, Joáb, Postarablók, Olyan, mintha nyár volna, Latrotnak is játszott, A kárókatonák még nem jöttek vissza, Sortűz egy fekete bivalyért. Díjai: Déry Tibor-díj (1987), József Attila-díj (1988), Márai Sándor-díj (1997), Magyar Köztársaság Babérkoszorúja (2000), Kortárs-díj (2001), Szenttamás község Értünk-díja posztumusz (2010).

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!