NE FELEDD! NAP

1 órája

Ne feledd! – Ingyenes demenciaszűrés lesz Kecskeméten

NE FELEDD! NAP – ezzel a címmel rendezik meg október 9-én Kecskeméten az ingyenes memóriamérést, demenciaszűrést. Mint arról már hírt adtunk, a demenciával érintett családokat segítő Feledhetetlen Alapítvány a Tegyük közüggyé a demenciát! kampány keretein belül országjáró programsorozatot indított, ennek következő állomása lesz a kecskeméti.

Vizi Zalán

A Feledhetetlen Alapítvány Miskolcon indította el az országjáró programsorozatát. A NE FELEDD! NAP célja az, hogy általános szív-érrendszeri, érzékszervi és memóriaméréssel felhívja a figyelmet a megelőzés lehetőségeire és a magas rizikócsoportba tartozóknak lehetőséget biztosítson a demenciaszűrésre.

demencia, Ne feledd nap, Kecskemét, demenciaszűrés,
Ingyenes demenciaszűrés lesz Kecskeméten
Fotó: Shutterstock

Ahogy azt már megírtuk, a kecskeméti program az Alzheimer Autó országjárásának következő állomása. Az autó a memóriaméréshez, demencia szűréshez szükséges egészségügyi eszközöket és az alapítvány munkatársait szállítja. Az eseménnyel a megelőzést, az érintettség korai felismerését és a demenciával érintettek jóllétét segíti az alapítvány. A program lebonyolítói az alapítvány munkatársai mellett a Nem vagy egyedül! Támogatói Kör memóriakövetei, akik arcukat, szakértelmüket, érintettségüket adják a program sikeréhez.

Mik a demencia tünetei?

A demenciának számos tünete felismerhető, elsősorban a rokonok által. Ide tartozhat memóriavesztés, feledékenység, koncentrációs problémák, zavartság, döntéshozatali problémák, hangulatváltozások, illetve tér- és vizuális érzékelési nehézségek. Ha valaki a korábbiakkal ellentétben inkább kivonja magát a közösségi életből, nem vesz részt a családi életben, az is lehet a demencia egyik jele.

A demencia tünetei az idő előrehaladtával súlyosbodhatnak, ezért nagyon fontos mielőbb észlelni. A betegség több formája létezik, a leggyakoribb típusa az Alzheimer-kór.

Minden tizedik ember érintett

A NE FELEDD! NAP országjáró programsorozatot elindító Feledhetetlen Alapítvány kuratóriumi elnöke, dr. Kázár Ágnes elmondta, becsült adatok és következtetések alapján Magyarországon néhány évvel ezelőtt 2-300 ezer ember élt együtt a demenciával, ma ennél biztosan többen küzdenek a betegséggel. Ha ehhez hozzászámoljuk a hozzátartozókat, gondozókat, akkor egymillió embert biztosan érint a demencia hazánkban.

Az október 9-i NE FELEDD! NAP helyszíne a Hírös Agóra lesz. Az egészség- és memóriamérés, demenciaszűrés és tanácsadás ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, melyet hétköznap 11 és 14 óra között a +36 30 563 6718-as telefonszámon lehet megtenni.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában