Bulvár-celeb

2 órája

Ettől a vírustól retteg most Európa, ezt lehet tudni a Marburg-vírusról

A Marburgból lehet az új COVID? Itt vannak a tünetei a veszélyes vírusnak. Közben kiderült, a két német turista tüneteit nem a Marburg okozta.

MW

A Marburg- vírus eddig két európai országban keltett gyanút

Forrás: Shutterstock

Fotó: Saiful52

Az Afrikában előforduló Marburg -vírus, egy

 az Ebola vírussal szoros rokonságban álló, vérzéses lázat okozó vírus. Influenzaszerű tüneteket követően magas láz, vérzések, a belső szervek károsodása jeletkezhet. 

Fontos kihangsúlyozni, hogy a fertőzött, de tüneteket nem mutató ember nem képes megfertőzni a vele kapcsolatba kerülőket - olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ közleményében.

Jelenleg az afrikai Ruandában zajlik egy Marburg járvány, ahol október 3-ig 36 fertőzöttet regisztráltak, közülük 11-en elhunytak. Egy Ruandában Marburg fertőzöttet ápoló fiatal orvostanhallgató és barátnője Németországba visszatérve Marburg vírus fertőzésre utaló tüneteket mutatott a Hamburg felé tartó vonaton, ezért a német hatóságok karanténba helyezték őket. Hasonló eset történt szeptemberben Belgiumban, ott nem igazolódott be a vírusfertőzés. Azóta kiderült, Németországban sem igazolták a fertőzést.

Hazánkban nem kell tartani a járvány megjelenésétől

A Marburg-vírus okozta járvány megelőzésének egyik leghatékonyabb módja a fertőzött vagy gyanús személyek elkülönítése, hogy megakadályozzák a vírus továbbterjedését. Bár a Marburg-vírust már korábban is behurcolták Európába, annak a valószínűsége, hogy Magyarországon megjelenjen és járványt okozzon rendkívül alacsony. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) folyamatosan figyelemmel kíséri a nemzetközi helyzetet, állandó kapcsolatban van a nemzetközi egészségügyi szervezetekkel, külföldi társintézetekkel. Az NNGYK-ban működő Nemzeti Biztonsági Laboratórium kijelölt Európai Referencia Laboratóriumként a hét minden napján, napi 24 órában készenlétben van és felkészült a vírus kimutatására.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!