Baja

2 órája

A közös bácskai értékek, élmények gyűjtésére fókuszál a magyar-szerb együttműködés – galériával

Közös értékeink – Kulturális együttműködés a modern és kortárs művészet és kultúra népszerűsítéséért című magyar-szerb, határon átnyúló projekt nyitórendezvényét október elsején tartották a Türr István Múzeumban. A projekt célja, hogy emlékeket építsen a jelen és a jövő számára, illetve a 20. századi modern és kortárs művészettel gazdagítsák a bácskai értékek iránt érdeklődők életét.

Márton Anna

A Türr István Múzeum és Bácskai Művelődési Központ, mint vezető partner, a Szabadkai Városi Múzeum, a Bajai Turisztikai Nkft. és Temerin Város Önkormányzata partnereivel közös együttműködésben valósítja meg a projektet, melynek költségvetése összesen közel 790 ezer euró. A projekt az Interreg VI-A IPA Magyarország-Szerbia Program keretében valósul meg, az Európai Unió társfinanszírozásával. A Modernizmus a 20. században című projektben az Eötvös József Főiskola kiállítási helyszínként csatlakozik.

bácskai értékek, Baja, együttműködés
Csubákné Besesek Andrea képviselő a közös bácskai értékek ápolásáról ejtett szót köszöntőjében
Fotó: Márton Anna

A bácskai értékek ápolása évtizedes kapcsolatra nyúlik vissza

A projektnyitó eseményen Csubákné Besesek Andrea képviselő, Baja megyei jogú város képviselő-testületének nevében köszöntötte a vendégeket, kiemelte a művészetek közösség- és értékteremtő funkcióját.

– A mai modern világunkban különösen fontos és meghatározó szerepe van a művészeteknek. Szemünk és lelkünk gyönyörködtetése mellett fontos megjegyeznem közösség- és értékteremtő funkcióját is. Akik vászonra viszik érzéseiket, gondolataikat, maradandó értéket teremtenek, teremthetnek számunkra – fogalmazott a képviselő. Hozzátette: a kultúra alapján tudunk eligazodni abban, hogy melyek a fontos értékek és normák az életben. – Kultúránk és szellemi örökségünk olyannyira gazdag és sokrétű, hogy határokat átívelő ereje az idő múlásával egyre erősödik, növekszik. Szerb-magyar együttműködésünk is bizonyítja ennek a köteléknek az erősségét – mondta Csubákné Besesek Andrea.

A Szabadkai Városi Múzeummal hosszú évtizedek óta szoros szakmai kapcsolatot ápol a Bajai Türr István Múzeum- és közösen gondolkodnak a Bácskában, az egykori Bács-Bodrog vármegyének olyan régiójában, amely nemcsak történetileg, néprajzilag, hanem művészettörténetileg is szoros egységet képez.

Teremteni is szeretnék a közös hagyományt

N. Kovács Zita igazgatónő beszédében hangsúlyozta, a közös hagyományt nemcsak megőrizni, hanem teremteni is szeretnék. A Szabadkai Múzeummal tulajdonképpen a bácskai kulturális örökség elmúlt évszázadait kutatták eddig is, most a Modernizmus a 20. század téma került sorra. Nemcsak a művészettörténetre, hanem a kortárs jelenségekre figyelemmel is.

– Azt gondoltuk ha már nemcsak kulturális örökségeket kutatunk és mutatunk be, hanem teremteni is szeretnénk, akkor olyan partnereket hívunk meg ebbe a projektbe akik ezt segítik és együtt dolgoznak velünk – mondta N. Kovács Zita.

Deme Szabolcs építész a temerini önkormányzatot képviseli projektpartnerként ebben a programban, egy olyan ötlettel és lehetőséggel érkezett a projektbe, hogy Temerin önkormányzata felújít egy nagyon szép Szécsen Kastélyparkot. A rekonstrukció a parkban Baranyi Károly, illetve felesége által felajánlott alkotásokkal gazdagodott, a kortársművészek és a 20. századi művészek kapcsolatát próbálja prezentálni ebből a térségből. A projektben részt vesz a Turisztikai N.kft. Schäfer Andrea vezetésével. A jövőben kiadványokban, könyvekben mutatják be a pályázat elemeit.

A Türr István Múzeum gyűjteményei, kiállításai, kiadványai, kutatási és oktatási programjaikat népszerűsítő hűségkártya-rendszer segítségével egyedülálló betekintést, kedvezményeket biztosít a kortárs bácskai világba. A projektidőszak 2024 július 1-jétől és 2026 június 30-ig tart.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában