Testület

2024.10.10. 16:04

Megkezdte a munkát az új bajai közgyűlés, fontos célok kerültek terítékre – galériával

A június 9-én tartott önkormányzati választáson dr. Bari Bernadett nyerte a bajai polgármester-választást, Nyirati Klárát váltotta október elsején, aki öt éven át vezette a várost. A bajai közgyűlés alakuló ülését csütörtökön tartották a városházán. A képviselői szavazás szerint Csubákné Besesek Andrea és Hideg Dániel lesz a város két alpolgármestere.

Márton Anna

Hatalmas érdeklődés övezte a bajai közgyűlés alakuló ülését csütörtök délelőtt. Az ünnepi eseményt Zsigó Róbert országgyűlési képviselő, államtitkár is megtisztelte jelenlétével. A rendezvényen részt vettek a városi intézmények, cégek vezetői, tulajdonosai.

bajai közgyűlés, testület, Dr. Bari Bernadett
Megkezdte a munkát az új bajai közgyűlés
Fotó: Márton Anna

A közgyűlés alakuló ülését megelőzően a Páduai Szent Antal Plébániatemplomban szentmisén vettek részt a képviselők, majd zászlófogadással kezdődött az ülés, ezt követően Radnóti Miklós: Nem tudhatom című versét Farkas Schoblocher Anna, a Bajai Rábl Színpad és Zenei Közösség tagja szavalta. Baja város és a bácskai térség képviselői a magyarok, svábok, horvátok, bunyevácok, sokácok, szerbek és cigányok.

Az eskütételt követően a képviselők, a polgármester és a két főállású alpolgármester átvették a hivatalos okmányokat. 

A bajai közgyűlés fő motorja a polgármesteri program ismertetése volt

– Az önkormányzati választások történetében egyedülálló volt az a hosszú átmenet, ami a választások napja és a tényleges hivatalba lépés között telt el, ezzel együtt sem tudok még meghatottság nélkül gondolni arra, hogy milyen megtisztelő a bizalom és a feladat, hogy Baja Megyei Jogú Város polgármesterévé választottak – kezdte beszédét a polgármester, aki részletesen ismertette programját. – Ígérem, hogy azon fogunk dolgozni, hogy megszolgáljuk a bizalmat és bebizonyítsuk, hogy méltóak voltunk rá – mondta dr. Bari Bernadett

A polgármester hangsúlyozta: intézkedéseket tesznek a nagyberuházások folytatására és lehetőségeink szerint újak megkezdésére. – Nem fordulhat elő még egyszer, hogy már elnyert pályázatokat visszadob a város, vagy hogy a szükséges szakmai egyeztetések elmaradása miatt veszélybe kerüljön egy, a bajaiak számára fontos fejlesztési lehetőség – mondta a polgármester. Hozzátette: a pályázati lehetőségek minél szélesebb körben történő kihasználása érdekében együttműködünk a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzattal, a technikai részletek leegyeztetése már előkészítés alatt van. 

A térségi polgármesteri találkozót Baján tartanák

2022. május 1- től Baja ismét megyei jogú város lett. – Azon fogunk dolgozni a következő években, hogy megtöltsük tartalommal ezt a rangot. Bajának vissza kell nyernie a térségi vezető szerepét. Egy 120 ezres agglomeráció motorja vagyunk, ezért fontos, hogy a környező településekkel választási ciklusokon túlmutató együttműködésre törekedjünk, építő munkánkhoz szövetségeseket gyűjtsünk. Baja vezetésével, közös gondolkodással, az egész bácskai térség nyertese lehet a következő évtizednek. Az együttműködés első lépéseként, kezdeményeztem térségünk országgyűlési képviselőjénél, Zsigó Róbertnél, hogy az általa több mint egy évtizede rendszeresen összehívott térségi polgármesterek találkozója ebben a ciklusban elsőként Baján kerüljön megrendezésre, ezzel is kifejezve szándékunkat a közös gondolkodásra és a közös munkára – mondta polgármester.

Szükség van a munkafolyamatok átszervezésére

Dr. Bari Bernadett kiemelte: az egyik legfőbb probléma, amit orvosolniuk kell, az önkormányzat vagyonával történő gazdálkodás kérdése. – Nem hagyhatjuk, hogy a város ingatlanjai a Kalandpark sorsára jussanak, ami a nem megfelelő vagyongazdálkodás miatt mára szinte az enyészeté lett – mondta. 

A Kagyló épületével kapcsolatban elmondta, hogy a a következő ülésre már készül a megállapodás, amely szerint a Havaria Egyesület veszi használatba az ingatlant búvárképzés céljából, és ezzel együtt a bajai fiatalok számra is biztosítanak lehetőséget a búvárismeretek elsajátítására, a biztonságos vízi élet alapjaira. 

– Megalkotjuk a Maradj Baján, Fiatal! programot, amelynek keretén belül a bajai közoktatási és szakképző intézményekkel, a helyi vállalkozásokkal együttműködve támogatási rendszert alakítunk ki mindazok számára, akik Baján szeretnének letelepedni – fogalmazott a polgármester.

A pénzügyi helyzetet stabilizálni kell

Dr. Bari Bernadett hangsúlyozta, hogy a mostanáig megismert tények tükrében megállapítható, hogy a város vagyonának értéke csökkent. Továbbá hozzátette, a korábbi évek gazdasági tevékenysége során, a nem kellő körültekintéssel végzett gazdálkodás szűkítette az önkormányzat cselekvési lehetőségeit és pénzügyi mozgásterét. – A jelenlegi helyzet megoldása nem lesz könnyű, de ígérem, hogy mindent megteszek annak érdekében, hogy településünk pénzügyi helyzetét stabilizáljam, és ezzel megteremtsük a nyugodt, építő munka és az őszinte együttműködés alapjait – zárta gondolatait a polgármester.

A közgyűlés döntött az állandó bizottságai tagjainak, továbbá a közgyűlés tanácsnokainak megválasztásáról. 

Az esemény végül pezsgős koccintással zárult, ahol Zsigó Róbert államtitkár mondott köszöntőt.

Baja Megyei Jogú Város Közgyűlésének tagjai

Dr. Bari Bernadett polgármester (Fidesz–KDNP), Csubákné Besesek Andrea alpolgármester, Fidesz-KDNP frakció vezetője, Hideg Dániel alpolgármester (Fidesz–KDNP) , Ábrahámné Tóth Edit (Fidesz–KDNP) , Darabos András (Mi Hazánk Mozgalom ), Érczy Ramón Attila (Fidesz–KDNP) , Hajdú Miklós (MARÉG), Kovács Csaba (Fidesz–KDNP) , Kristó Luca (Fidesz–KDNP) , László Károly (Bácskaiak a Városért Egyesület), Perjés Emőke (Fidesz–KDNP) , Polyák Judit (Fidesz–KDNP) , Rácz Péter (Fidesz–KDNP) , Rosta Lajos (Fidesz–KDNP) , Szekérné Dikán Edina (MARÉG) , dr. Zöld Lászlóné (Fidesz–KDNP).

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában