1956-os forradalom és szabadságharc

2 órája

Az összetartozás fontosságát hangsúlyozta a polgármester a bajai megemlékezésen – galériával, videóval

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján, szerdán a Duna-parti városban is tisztelegtek a hősök iránt. A bajai megemlékezés központi rendezvénye a Déri-kertben zajlott délután, ahol nagyszámú emlékező jelent meg.

Márton Anna

A bajaszentistváni megemlékezés szentmisével kezdődött délelőtt, ezt követően a templom melletti emlékparkban a Bajai Szentistváni Általános Iskola diákjai ünnepi műsort mutattak be. Polyák Judit, a körzet önkormányzati képviselője ünnepi emlékbeszédében kiemelte: „A forradalmat bár vérbe fojtották, nem tűnt el a történelem süllyesztőjében. Visszhangja megrengette a zsarnokok hatalmát, az egész világ szívébe zárta a magyar történelem fényes, tiszta, dicső szabadságharcát” – fogalmazott.

bajai megemlékezés, Bari Bernadett, Baja, koszorúzás, 1956,
A bajai megemlékezés zárásaként az 1956-os emlékműnél koszorút helyeztek el
Fotó: Márton Anna

A városi megemlékezés délután 15 órakor a városháza aulájában folytatódott, ahol az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére, a forradalom helyi vezetői emlékére állított emléktáblánál koszorúzási ünnepséget tartottak a város vezetői, ahol részt vett Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője is.

Délután a Déri-kertben a történelmi visszatekintés során a Duna Népzene-Néptánc Tanoda műsorát nézhették meg az ünneplők, majd Baja polgármestere mondott ünnepi beszédet.

A bajai megemlékezésen a helyiek hősiességét is éltették

Dr. Bari Bernadett az ünnepi beszéd során kiemelte: október 23-án a fővárosi tüntetésen több bajai is részt vett, az itthon lévők pedig a rádió híreiből értesültek. – A műegyetem diákjai által jegyzett 16 pontot hazahozták, a Bács-Kiskun Megyei Nyomda Bajai Telepe kinyomtatta, ezzel is segítve a fővárosi követelések megismerését, megértését. Október 27-én a Béke téren gyülekeztek mindazok, akik az érkező hírek hallatán Budapestre szerettek volna menni, és elkezdték városunkban a Nemzetőrség szervezését is. Október 30-án három-négyezer fő jelenlétében megalakult a Bajai Nemzeti Bizottság. Elnöke dr. Antóny János lett. Ő és dr. Vágvölgyi Ferenc voltak a forradalom helyi vezetői. Büszkén mondhatjuk tehát, hogy a forradalom lángja városunkban is fellobbant, azonban azt is tudjuk, hogy pár nap elteltével tragikus fordulatot vett a magyarok elszánt küzdelme – mondta a polgármester.

Hozzátette továbbá, hogy jövőnk is ezen az összetartozáson alapul. – Ezen a napon hajtsunk fejet azok előtt, akik életüket adták a szabadságért, és erősítsük meg elhatározásunkat: a szabadság nem csupán ajándék, hanem olyan érték, amelyért mindannyiunknak nap mint nap dolgoznunk kell –mondta dr. Bari Bernadett.

A bajai megemlékezés zárásaként az 1956-os emlékműnél koszorút helyeztek el a pártok, intézmények, civil szervezetek képviselői.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában