Baon podcast

2024.07.21. 06:50

Tízévesen kezdett műsort készíteni a kétszeres győztes nyárlőrinci diákrádiós – podcast

Immár másodszor is elnyerte Szokola Benjámin az országos ifjúsági sajtófesztiválon a DUE tehetségkutató diákmédia pályázat Év zenei rádiósa díját. A Kecskeméten tanuló 15 éves srác tavaly még általános iskolás kategóriában bizonyult a legjobbnak, idén pedig a középiskolások között győzött.

Sebestyén Hajnalka

Szokola Benjámin nyárlőrinci fiatal jelenleg a Kecskeméti Református Gimnáziumban tanul. Az Év zenei rádiósa díjról a közelmúltban mesélt a Rádió 1 Gong Téma műsorában. 

Szokola Benjámin, rádiózás, sajtófesztivál, díj
Szokola Benjámin tízévesen kezdett műsort készíteni
Forrás: Rádió 1 Gong

Év rádiósa díj

A DUE Médiahálózat Tehetségkutató Diákmédia Pályázatán 25 év alatti fiatalok vehetnek részt. Benjámin az Év zenei diákrádiósa kategóriában pályázott és nyert, melynek elbírálásánál a műsorvezető személyisége, rádiós megszólalásai, humora és talpraesettsége, illetve az összeállítás hangzása (szignálok, effektek használata, arányok stb.) képezi az értékelés alapját. 

Benjámin egy évvel korábban is elnyerte az Év zenei rádiósa díjat, de akkor még általános iskolai kategóriában. Elmondta a fiatal tehetség, hogy egy év alatt stílusában és hangnemben is változott, már nem mutál a hangja. Sőt sokkal pörgösebb lett. 

Díjazott műsor

Beni kategóriájában 15 perces lehetett a beadott pályázati anyag. A műsort zenékkel kellett megtölteni és az előadókról érdekességeket mesélni, frappáns átkötőszövegekkel. 

Igazi mai slágerek

Beni az igazi mai slágereket szereti, ezeket adja le műsorában. A TOP 40-ből válogat, nemcsak külföldi számokat, hanem néhány magyar dalt is. Hozzátette: a sztárokról híreket, érdekességeket elsősorban a magyar oldalakon keres, de olykor, ha semmit nem talál, akkor a külföldi oldalakat is böngészi. 

Jövőre is pályázna

Az országos pályázaton két rádiós kategória van, a zenei rádiós mellett egy beszélgetős, podcast tematikájú a másik. Beni nem tartja kizártnak, hogy jövőre azon is megméretteti magát, ráadásul lehet mindkét kategóriában indulni. Jelenleg azonban a zenei rádiós tematikát érzi magához közelebb. 

Az idei győzelem már a második díja a 15 éves diáknak, sőt elmesélte, hogy két éve különdíjat nyert ugyanebben a kategóriában, de akkor nem is osztottak ki helyezéseket. 

Rádiós múlt

Beni 2019-ben készítette első műsorát, élő adását a Youtube-on. Egy évvel korábban, 2018-ban döntött a rádiózás mellett, nagy hatással volt rá egy fiatal srác, Weis Matyi, aki mesélt a rádiós műsorok készítéséről. Benit teljesen magával ragadta, és belevágott az internetes rádiózásba. Tableten kezdett el dolgozni, ma már laptopon készíti a műsorait. 

Jövőkép

Beni tanulmányinak elsődleges iránya az informatika, de a rádiózást sem szeretné elengedni. Úgy látja, hogy kortársai nem igazán érdeklődnek a rádiózás iránt, de ő jónak tartja. Bízik benne, marad ez a szakma. 

Gyakran hallgat rádiót, nem feltétlenül csak szórakozás céljából. Figyeli a műsorvezetőket, a különböző technikákat. Nincs külön példaképe, sokak munkáját figyeli. Különösen Juhász Bálintét, aki netes rádióhoz fiatalokat is toboroz.

Citerázik és gitározik 

Szabadidejében nemcsak rádiózik Beni, kisiskolás kora óta Nyárlőrincen citerázik. Másodikos kisdiákként kellett egy plusz foglalkozást választania, és a citerára esett a választása. Nem bánta meg, mai napig sokat ad az életéhez. Ráadásul emellett gitározik is, akárcsak egykoron a nagypapája. Nagyon szereti mindkét hangszert. 

További részletekért hallgassa meg a beszélgetést!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában