Búcsú

2024.09.06. 09:40

Akasztó legnagyobb ünnepét tartják a hétvégén

Akasztó legnagyobb ünnepe a Kisasszony-napi búcsú, amelyet a hétvégén rendeznek meg.

Barta Zsolt

Szombaton 10 órakor a lekvárfőző verseny kóstolójával indul a rendezvény a Piripara Alkotóházban, majd 11 órakor kezdődik a motorostalálkozó a központban. 14 órakor a polgármester, Suhajda Antal nyitja meg a programsorozatot, amelyet szüreti felvonulás követ. 14.30-tól játszik a Zöld Kereszt Rock Band a faluházban. 15.45-kor lesz a motorszépségverseny eredményhirdetése, amelyet motoros áldás követ és egy felvonulás a faluban. 17 órakor a színpadon a Vízkereszt Citerazenekar játszik, majd a Szikes Néptáncegyüttes lép fel, akiket az Irigy Hónaljmirigy együttes követ. 19.15-től a színpadon több program is követi egymást: fellép az AK26, Kefír V-Tech, Kollányi Zsuzsi, a Seres Brothers, majd a napot mulatós utcabál zárja.

szüreti felvonulás, Akasztó, búcsú
Szombat délután szüreti felvonulást rendeznek Akasztón
Fotó: Barta Zsolt / archív-felvétel

Vasárnap 9-kor szentmisét tartanak a katolikus templomban, majd 16 órakor ünnepi hangverseny lesz. A rendezvényen képviselteti magát a hegyközség is, mivel a szüret már lezárult.

Az elnök, Gubán Gyula a baon.hu-nak elmondta, hogy a falu környéki 690 hektáros szőlőterületen is véget ért a szüret, ahogy a környékbeli településen is. Az adatok feldolgozása alapján eddig az átlagtermés 107 mázsa hektáronként. A Duna mindössze 15 kilométerre húzódik légvonalban a falutól, de mégis küzd a szárazsággal a település – mondta a szakember. Információi szerint az egyébként bőtermőnek számító Bianka az egyik legnagyobb vesztes, 50–60 mázsával kevesebb termést hozott a szőlő a meleg miatt. Mint mondta, a kövidinka kiváló lesz, 150–160 mázsa körül alakul az idei termés. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában