Baon podcast

2024.09.01. 10:45

Szeptembertől élesedik a Digitális Állampolgárság Program – podcast

Szeptembertől indul a Digitális Állampolgárság Program, mely egy egységes, jól átlátható mobilapplikáció segítségével leegyszerűsíti az állampolgárok és a kormányzat különböző szervei közötti kommunikációt. A részletekről Cseh Tamás, a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Kecskeméti Járási Hivatal vezetője adott számot a Rádió 1 Gong Téma műsorában.

Sebestyén Hajnalka

Cseh Tamás elmondta: a Digitális Állampolgárság Program egy teljesen új digitális platform, amely a jövőben alapjaiban fogja megváltoztatni azt az elektronikus ügyintézést, amit eddig ismertek és használtak az ügyfelek. A célja egy gördülékenyebb, hatékonyabb egy felhasználó barát felületen történő ügyintézés, amelyet bárhonnan bármikor személyes jelenlét nélkül lehet intézni. Ennek eredményeképp az ügyfelek és a kormányzati szervek közötti kapcsolattartás könnyebbé válik.

Kecskemét, Cseh Tamás, Digitális Állampolgárság Program
Cseh Tamás, a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Kecskeméti Járási Hivatal vezetője adott számot
Forrás: Rádió 1 Gong

Első lépések

Ahhoz, hogy valaki digitális állampolgár lehessen, szükséges egy felhasználói profil létrehozása, mely a személyazonosság igazoláshoz kötött. Ennek előregisztrációja május közepén vette kezdetét, és augusztus végéig tartott a kormányablakokban.

Szeptembertől élesedik a Digitális Állampolgárság Program, ezt követően pedig az ügyfelek e-személyi igazolvánnyal online is létre tudják hozni ezt a felhasználói profilt. A későbbiekben lehetőség lesz majd egy videós online személyazonosítás igazolására is.

Előregisztráció tapasztalatai

Népszerű volt a fiatalok- és a középkorosztály körében egyaránt. Maga a regisztráció folyamata három-öt percet vett igénybe, szükség volt hozzá személyi igazolványra, útlevélre vagy vezetői engedélyre, továbbá lakcímkártyára. Plusz egy olyan mobiltelefonra, amelyre már előzetesen letöltötték a DÁP nevű mobil alkalmazást és aktív internet elérhetősége van. A telefonok esetében minimális operációs rendszer igényt támaszt az applikáció, androidnál 10-es vagy nagyobb, IOS-nél 16 vagy nagyobb. 

DÁP funkciói

A Digitális Állampolgárság Programról funkciói folyamatosan bővülnek. Szeptembertől már elérhetővé válik az alkalmazásom belül például a személyazonosság igazolása, amely akár egy rendőri igazoltatásnál helyettesítheti a személyi igazolványunkat, a vezetői engedélyünket, a lakcímkártyákat. Gyakorlatilag a mobilalkalmazáson kereszt egy qr-kóddal tudjuk magunkat igazolni. 

Digitális erkölcsi bizonyítvány

Szeptembertől már elérhetővé válik az alkalmazáson belül a digitális erkölcsi bizonyítvány igénylése, mely egyébként Magyarországon az első digitális okmány lesz. A formanyomtatványok kitöltése, kinyomtatása, aláírása, majd beszkennelése vagy elpostázása helyett egy gombnyomással tudjuk megigényelni az erkölcsi bizonyítványunkat, melyet a tárhelyre történő beérkezést követően szintén egy gombnyomással továbbíthatjuk azokra a helyekre, ahol szeretnénk ezt felhasználni.

Gépjármű adatai

A alapfunkciók között az összes személyes adatunk elérhető, valamint a tulajdonunkban lévő gépjárművek adatai is. Így a későbbiekben nem lesz szükség arra, hogy ezen okmányokat külön fénymásoljuk, esetleg aláírjuk és beszkenneljük a továbbítás előtt. Egy gombnyomással tudjuk hitelesített formában továbbküldeni. 

Állami weboldalak

A különböző állami weboldalakra már jelszó és felhasználói név nélkül is bejuthatunk az alkalmazással, egy qr kód beolvasását követően. A kormányablakokba is tudunk időpontot foglalni. Későbbiekben megnyílik a lehetőség a digitális aláírása is, így azt követően már nem lesz szükség, hogy a szerződéseket vagy egyéb dokumentumokat kinyomtassuk, aláírju, majd visszaszkennelve továbbküldjük. Gyakorlatilag az asztali számítógépünkön vagy a laptopon keresztül egy qr kóddal alá tudjuk írni egy hitelesített aláírással, és ez egy közokiratnak minősülő teljes bizonyító erejű irat lesz.

Elveszett telefon

Abban az esetben, ha valaki elveszíti, ellopják a mobiltelefonját, ahogyan egy bankkártya, úgy ezt a mobile applikáció is távolról letiltható. Amíg ez megtörténik, addig sincs gond, hiszen az applikáció biometrikus azonosítással indul csak el, azaz ujjlenyomat vagy arcfelismeréssel. 


 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában