Baon podcast

2024.09.03. 06:54

Újraépíthetik a kecskeméti Nagytemplom erkélyét – podcast, galériával

2018 óta tart Kecskeméten a Nagytemplom felújítása. Jelenleg a tetőcserénél tartanak. Dr. Finta József főplébános, érseki helynök jó hírről számolt be a Rádió 1 Gong Téma műsorában, engedélyt kaptak a korábban elbontott erkély újraépítésére, a forrás is megvan hozzá.

Sebestyén Hajnalka

A kecskeméti Nagytemplom felújítása során hónapokkal ezelőtt szembesültek vele a szakemberek, hogy a tűzfigyelő erkély szerkezeti állapota életveszélyessé vált, így elbontották. 

Dr. Finta József főplébános, érseki helynök
Dr. Finta József főplébános, érseki helynök
Fotó: Rádió 1 Gong

Finta József a beszélgetés elején elmondta: pár nappal ezelőtt értesült a jó hírről, hogy az érseki hivatal megkapta az engedélyt az építésvédelmi hivataltól az erkély újraépítéséhez. Dr. Bábel Balázs érsek arról is tájékoztatta, hogy erre a forrás is megvan. Finta József hozzátette: a munkások már eddig is dolgoztak az érintett résznél, de most az engedély birtokában beélesedhetnek a dolgok. 

A daru már a Nagytemplomnál van

A főtéren sétálva már messziről látszik a daru a Nagytemplomnál. Ennek kapcsán a főplébános megjegyezte: a daru a tetőcsere kapcsán áll most ott, de a szakemberek az erkély kőmaradványait is elbontják. Maga az újjáépítés még nem kezdődött el. 

Finta József szólt a templom külső részének a felújításáról is. 2018-ban vette kezdetét a nagy volumenű beruházás, mely jelenleg a tetőcserénél tart. Következik majd az erkély újjáépítése. Továbbá a sekrestye fölötti és hátsó ablakok felújítása, illetve a Nagytemplom köri járdafelület rendbetétele, és a mozgássérült feljáró elkészítése van még hátra. 

Mozgalmas nyári szünet

A Főplébánia a nyáron több tábort is szervezett. A napközis táborokat az általános iskolásoknak ajánlották. A Mecsekben jártak a zarándoktáborosok. Tiszaugon tartották meg az evezős-biciklis tábort. A napközi jellegű táborosok pedig nemcsak helyben kapcsolódtak ki, hanem ellátogattak Budapestre, a Szent István Bazilikába és megtekintették Székesfehérvár egyházi értékeit. 

Népszerű minden évben az egyházmegyei szervezésű bugaci Hittanya tábor is, melyet inkább a középiskolás és fiatal felnőtt korosztály választja. 

A főplébános hozzátette: a táborok nagy látogatottságúak voltak, jól sikerültek. Bízik benne, az ott szerzett élmények hatása érződik majd az év során a gyerekeknek a hithez való ragaszkodásában.

Hittanoktatás

Megkezdődött az iskola, így a hittanoktatás is. A főplébánia 10 főállású hitoktatóval és néhány óraadóval biztosítja több mint 20 oktatási intézményben a hittanórákat. Mintegy 2-3 ezer diák tartozik hozzájuk. 

További részletekért hallgassa meg a beszélgetést!

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában