Pályázat

2024.09.06. 11:32

Fókuszban az egészségügy: partneri együttműködés Baja és Zombor közt

A Bajai Szent Rókus Kórház és a Zombori Dr. Đorđe Lazić Egészségház közös projektet valósít meg „Együttműködés az egészségügyi gyakorlati képzésben és a népegészségügyi oktatásban Baja és Zombor térségében” címmel 2024 június 1. és 2026 január 31. között. A pályázattal kapcsolatban kétnyelvű magyar és szerb tájékoztatót tartottak a résztvevő felek képviselői, szeptember 5-én délután a Bajai Szent Rókus Kórházban.

Márton Anna

A projekt keretében a Bajai Szent Rókus Kórház egy három tantermes Skill-Labor gyakorlati oktatóközpont létrehozását tervezi. A Skill-Labor olyan élvonalbeli technológiával felszerelt tantermeket foglal magában, amelyek a modern betegellátáshoz elengedhetetlen naprakész gyakorlati ismereteket adnak, modern demonstrációs, szimulációs eszközökkel és IT alapú megoldásokkal, elősegítve a diagnosztikus, terápiás, köztük életmentő beavatkozások készségszintű elsajátítását.

Baja, Szent Rókus Kórház, együttműködés
Kámánné dr. Bari Bernadett, Baja Megyei Jogú Város jövendőbeli polgármestere köszöntötte a vendégeket
Fotó: Márton Anna

Kámánné dr. Bari Bernadett, Baja Megyei Jogú Város jövendőbeli polgármestere köszöntötte a vendégeket a projektnyitó rendezvényen. Köszöntőjében hangsúlyozta a szakmai fejlődés lehetőségét, ami a bajai kórház és a zombori egészségház együttműködése révén valósul meg. Kiemelte az élvonalbeli technológiával felszerelt gyakorlati oktatóközpont, az egészségügyi oktatás színvonalának növelését, a betegellátás hatékonyságának fokozását.

– Mindezek hozzájárulnak ahhoz a fontos törekvéshez is, hogy vonzóbbá tegyük az orvosok, egészségügyi dolgozók számára a Bajai Szent Rókus Kórházat, mint munkahelyet. Ez éppúgy az önkormányzat felelőssége és feladata, mint a kórházé. Hálásak vagyunk, hogy ez a projekt hozzájárul ehhez. Ünnepelhetjük továbbá Baja és Zombor testvérvárosi kapcsolatának egy fontos eseményét is. Talán nem mindenki előtt ismert, de testvérvárosaink közül legrégebbi kapcsolat Zomborhoz fűz minket – fogalmazott Kámánné dr. Bari Bernadett. Hozzátette, hogy 1966. december 14-én írták alá a két város közötti fivérvárosi megállapodást, akkor ezt így nevezték.

Dr. Zombor Gábor az Országos Kórházi Főigazgatóság képviselőjeként méltatta a projektet. Dr. Úri Emese, a Dr. Đorđe Lazić Egészségház intézményvezetője a Zombori Egészségház szolgáltatásait mutatta be. Dr. Tóth Gábor, a Bajai Szent Rókus Kórház főigazgatója a kórház történetét mutatta be. Bárdosi Ádám projektfejlesztő a projekt részleteit vázolta.

A fejlesztés átfogó céljai között szerepel az egészségügyi oktatás minőségének és elérhetőségének javítása a Baja–Zombor régióban, egész életen át tartó tanulási lehetőség biztosítása az egészségügyi dolgozók részére, speciális, jól felszerelt, befogadó tanulási terek és közösen kidolgozott oktatási módszerekre épülő gyakorlati képzések és protokollok kidolgozása.

Továbbá az egészségügyi ellátások elérhetőségének szélesebb körű biztosítása, ideértve a hátrányos helyzetű, a szolgáltatásokhoz korlátozottan hozzáférő lakossági célcsoportot is.

A húsz hónapos projekt két fő – más-más célcsoportnak szóló – vonalon kínál megoldásokat, melyek egymással szinergiában működnek. 

Az egyik irány a projektpartnerek egészségügyi intézményeinek oktatási és demonstrációs kapacitásának fejlesztését célozza, hogy élvonalbeli képzési lehetőségeket biztosítson a szakemberek számára, ezáltal az egészségügyi szolgáltatásokban dolgozók tudásszintjét és képzettségét magasabb szintre emelje.

A másik irányvonal az állampolgárok népegészségügyi nevelését szolgálja. A nyilvános nevelési programok elsősorban a határon túli térségben élő hátrányos helyzetű lakosságot célozzák, akik anyagi helyzetük vagy mozgáskorlátozottságuk miatt – ideértve az időseket és a fogyatékkal élőket is – nehezen férnek hozzá az egészségügyi alapszolgáltatásokhoz és szűrésekhez. 

Baja, Szent Rókus Kórház, együttműködés
A résztvevő felek képviselői
Fotó: Márton Anna

A projekt kapcsán elhangzott, hogy az új protokollok alkalmazása révén a vizsgálatok és elemzések gyorsabb diagnózist eredményeznek. A képzés elérhetőségének kiterjesztése segíti a jövőbeni egészségügyi humánerőforrás biztosítását.

A határmenti szolgáltatók javítják a határon átnyúló kapcsolataikat, biztosítva a szakemberek közti folyamatos és minőségi tudáscserét. Javulnak és elérhetőbbé válnak a közegészségügyi szolgáltatások. A szűrések és az időben történő diagnózisok növelik a gyógyulási esélyeket, a határmenti régiók életminősége javul.

A két intézmény partnersége lesz a fenntartható jövőbeni együttműködés alapja. Az innovatív telemedicina munkamódszert a régió más egészségügyi központjaiba is áthelyezik, így a partnerek az együttműködés hídját képezik a két ország jövőbeli partnerei között. A telemedicina módszerek és a továbbfejlesztett határon átnyúló szakmai hálózatok az orvosi együttműködés új szintjét teremtik meg, amely képes felvenni a harcot az e területet érintő jövőbeni válsághelyzetekkel, például: világjárvány, menekültválság.

A projekt teljes költsége: 1 052 583,90 euró, melyből az EU hozzájárulása 894 696,30 euró, Magyarország hozzájárulása 111 453,88 euró, míg a szerb partner saját közhozzájárulása 46 433,70 euró.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában