Támogatás

2024.07.09. 13:50

Három beruházást adtak át a fülöpházi falunapon – galériával, videóval

Elkészült a fülöpházi Kossuth utca burkolatának felújítása és a parkolók, a temetőben új esőbeálló és térkőburkolat épült, valamint napelemes rendszert kapott a művelődési ház Fülöpházán. A beruházások a vármegyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz, a Magyar Falu Program és a Kolon Menti Leader Egyesület támogatásával valósultak meg. A projektek ünnepélyes átadását a hétvégi falunap keretében tartották meg.

Gulyás Sándor

– Az elmúlt évek során stratégiai partnerséget tudtunk kialakítani a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzattal és számos sikeres projektet valósítottunk meg együtt. Ilyen volt az óvoda, az orvosi rendelő, a polgármesteri hivatal energetikai megújítása, valamint a közlekedésfejlesztési beruházásunk. Lehetőségünk volt továbbá a csapadékvízelvezetést szolgáló szikkasztóárkok rekonstrukciójára, új, nyílt szelvényű árkok kiépítésére a település belterületén. Az elmúlt időszakban készült el a Kossuth utca burkolatának felújítása. A projekt keretében nyolc személygépkocsi-parkoló is épült a rendelkezésre álló 80 millió forintos TOP Pluszos támogatásból. Önerőből készült el a fejlesztésben érintett terület parkosítása. Az útfejlesztési támogatásból fel nem használt maradványból valósítottuk meg a Kossuth utca közvilágításának korszerűsítését, húsz lámpatestet cseréltünk LED-es világítótestekre, illetve három új lámpatestet helyeztek fel – sorolta fel a beruházás részleteit Nagyné dr. Balogh Csilla polgármester.

beruházás, falunap, támogatás
 A képen (balról-jobbra): Balogh József János, a település újonnan megválasztott polgármestere, Rideg László, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés elnöke, Nagyné dr. Balogh Csilla polgármester, Gáspár Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Vármegyei Szervezetének elnöke
Fotó: Gulyás Sándor

Novemberben mintegy 8,2 millió forintos LEADER pályázati forrásból készült el a művelődési ház napelemes rendszere, ami az épület villamosenergia-ellátását biztosítja. Idén a Magyar Falu Program pályázatán elnyert 4 millió forint vissza nem térítendő támogatásból cserépfedésű esőbeálló épült a temető ravatalozója elé. A betonburkolatot önerőből cserélte térburkolatra az önkormányzat, amihez 500 ezer forinttal járult hozzá a Jóindulat Kft.

– Jó tíz évvel ezelőtt a magyar kormány úgy döntött, hogy a megyéken belüli közösségi (önkormányzati) fejlesztéseket a vármegyei önkormányzatokra bízza. Bács-Kiskunban mi úgy határoztunk, hogy a vármegye valamennyi települése részesedjen a rendelkezésre álló pénzügyi keretből. Fülöpháza az elmúlt időszakban 136 millió forint tudott így fejlesztésre költeni. Az előző fejlesztési ciklus uniós támogatásból, míg második, a TOP Plusz hazai forrásból valósul meg. Az unió ugyanis eddig egyetlen fillért sem fizetett. A településeken az új ciklusban a kiírt pályázatok több mint fele már nyert, és a projektek megvalósítás alatt állnak, több már el is készült, ahogyan a fülöpházi útfelújítás is – hangsúlyozta köszöntőjében Rideg László, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés elnöke.

Az ünnepélyes pillanatok után a szórakozás kapta a főszerepet a fülöpházi falunapon. A kulturális műsor keretében színpadra léptek a helyi óvodások, a Fülöpházi Arany Kapu Néptánccsoport, a Ballószögi Kincsecskék Hajnalcsillag csoport, a Fülöpházi Őszi Szél Népdalkör, a község testvértelépülése, Batina (Kiskőszeg) néptánc csoportjai, Puska Patrícia, Fábián Borsányi Duó, Ürögdi Ábel, Janza Kata, Gregus Anikó és Dobrozemszky Gábor. Az utcabálon a talpalávalót DJ Gazso szolgáltatta. A rendezvény ideje alatt a Kecskemét Járási Egészségfejlesztési Iroda Egészségpontjának köszönhetően lehetőség nyílt egészségügyi szűrésre is.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában