KNPI

2024.09.16. 17:40

Földön kuporgó parlagi sast mentettek meg Bács-Kiskunban

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatát értesítették augusztus 20-án, hogy egy legyengült, alig mozgó sast találtak Jászszentlászlón egy birtokon. Az állat a Kecskeméti Vadasparkban nyerte vissza az erejét, és pár nappal ezelőtt Bugacon szabadjára engedték.

Vizi Zalán

Eördögh András és családja értesítette a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatát, miután saját birtokukon egy bajba jutott állatra lettek figyelmesek. A szakemberek azonnal a helyszínre siettek, és megállapították, hogy parlagi sasról van szó. A küllemén nem látszott sérülés, viszont annyira le volt gyengülve, hogy még a befogása ellen sem tudott tiltakozni – írja honlapján a knp.hu.  

parlagi sas, Bács-Kiskun,
Parlagi sast mentettek meg Bács-Kiskunban
Fotó: KNPI

Kecskeméten nyerte vissza erejét az állat

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a gyenge madarat a Kecskeméti Vadasparkba vitték, ahol azonnal megkezdték a szakszerű ellátását és felerősítését. A beszámoló szerint az állat legyengülését vélhetően kiszáradás és hősokk okozta, ráadásul fiatal kora miatt a zsákmányszerzésben még ügyetlenebb. A parlagi sas a Kecskeméti Vadaskertben gyorsan visszanyerte erejét, és szeptember 11-én készen állt szabadon bocsájtására.

Tökéletes helyszínen, kisdiákok szeme láttára engedték szabadon

Nem messze Jászszentlászlótól – ahol megtalálták –, Bugacon engedték szabadjára a parlagi sast. Nem véletlen, hiszen a bugaci Nagypuszta a ragadozómadarak kedvelt vadászterülete, azon a vidéken rengeteg a potenciális zsákmányállat.  

A parlagi sas elengedésére a Kiskunsági Nemzeti Park a megtaláló Eördögh családot is meginvitálta. A család a meghívásnak eleget tett, sőt, a gyerekek osztálytársai is ott voltak a helyszínen, hogy megnézzék a madár első szárnycsapásait. A fiatal parlagi sas rövid hezitálás után szárnyra kapott, és elrepült. A Nemzeti Park munkatársai még a Vadasparkban meggyűrűzték, hogy a későbbiekben a gyűrűszám leolvasásával azonosítani tudják.

Az eseményen résztvevő kiskunfélegyházi Tiszta Forrás Waldorf Iskola diákjainak – ha már ott voltak – a szakemberek bemutató madárgyűrűzést is tartottak. A diákok így közelebbről is megismerkedhettek olyan fajokkal, mint a barátposzáta, ökörszem, fitiszfüzike, kis fakopáncs, széncinege és kék cinke –olvasható a KNPI oldalán.

A parlagi sas Magyarországon fokozottan védett faj

Az állat természetvédelmi értéke 1 000 000 Ft. A parlagi sas európai populációjának fennmaradásában kiemelkedő szerepe van a magyar természetvédelemnek. A hazai állomány az elmúlt években folyamatosan növekedett. A KNPI beszámolója szerint a parlagi sas állományát 1982-ben még csak 10, az 1990-es évek közepén 40-50, 2019-ben viszont már a felmért 282 fészkelőpár alapján 285-300 párra becsülték.

A parlagi sas egyre inkább a pusztai vidékeken fordul elő, bár korábban a középhegységekben éltek. Mint írják, az olyan ürgés gyepek, legelők megóvása, mint amilyen a bugaci puszta is, stratégiai fontosságú a faj védelme érdekében.

A parlagi sas elsősorban ürgével táplálkozik, de megeszi a mezei nyulat, hörcsögöt, fácánt, sünt, rókát, őzgidát, dögöt, illetve mindent, amit meg bír fogni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában