Pályázat győztes

2021.12.30. 07:00

Díjazták a szabadszállási bölcsőde homlokzatát

Tizedik alkalommal, a szakma jeles képviselőinek meghívása mellett hirdették ki az Év Homlokzata 2021 pályázat győzteseit.

Gulyás Sándor

Az Év Homlokzata 2021 pályázaton Baumit-különdíjas lett a szabadszállási. Mézeskalács Bölcsőde. Fotó: Bognár Benedek

 A rendhagyó módon online térbe költözött gálaest során a neves szakértőket felvonultató zsűri 199 pályázatból, öt kategóriában jelölte meg a pályázatonként egymillió forint díjazásban részesülő nyerteseket és az oklevéllel elismert különdíjasokat. A gálán egy Bács-Kiskun megyei épületet is díjaztak.

Az Év Homlokzata 2021 pályázaton Baumit-különdíjas lett a szabadszállási Mézeskalács Bölcsőde, a Katkics Építész Stúdió Kft. (Katkics Tamás építész) és a Generál Centrál Kft. közös pályázata. A bölcsőde megszületésének előzménye, hogy hét évvel ezelőtt az önkormányzat a „Tökház ovival” bővítette a múlt században épült óvoda ingerszegény épületét. A bővítés elismerő oklevélben részesült már a Baumit Év Homlokzata 2014 pályázatán. Az önkormányzat most az utca felé bővítette az eredeti épületet, így a tervezési programban már alapvető igényként jelentkezett a „Tökház ovi” mesevilágot idéző megformálásának folytatása. 

– Ha jobban megfigyeljük a részleteket és észrevesszük a színek választásában és elhelyezésében az átgondolt koncepciót, akkor már semmi kifogásunk nem lehet az ellen, hogy ez az épület szinte belekiáltja a környezetébe saját önazonosságát. Az épület bizonyos szempontból egy ékszerdoboz, amelynél nagyon nagy a jelentősége az aprólékos részleteknek, a nagy tapasztalatot igénylő íves felületek kialakításának, valamint a színezett felületek igényes struktúrájának. Ennek a gondos és szakavatott munkának a gyümölcse teszi most lehetővé, hogy megköszönjük ezt a néhány vidám és gondtalan pillanatot, amelyet ez a jókedvű és derűs épület szerzett mindannyiunknak – méltatta a pályázatot Kékesy Péter, a Baumit Kft. alkalmazástechnikai vezetője. 

Hazánk egyik legrangosabb és legmagasabb díjazású építészeti megmérettetésére összesen 199 pályázat érkezett, melyek mindegyikében az építészek és kivitelezők az új, vagy felújított homlokzat kialakításához Baumit termékeket használtak. Az öt kategória legjobbjait Vadász Bence Ybl- és Pro Architectura díjas építész, Jánosi János Ybl- és Pro Architectura díjas építész, Máté Klára, a Magyar Építéstechnika főszerkesztője, dr. Tari Gábor PhD, a Műszaki Egyetem docense és Vidor Győző, a Xella közép-európai igazgatója jelölhette ki. A zsűri elismerése mellett két Baumit-különdíj kiosztására is sor került, valamint a szeptemberben megrendezésre került közönségszavazás győztesét is kihirdették – olvasható a sajtóközleményben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában