Közélet

2013.01.30. 17:43

Naponta tízszer vonulnak a mentők

Naponta átlagosan tíz betegnek, sérültnek, páciensnek nyújtanak segítséget a kiskőrösi mentők. Vonulnak öngyilkossághoz éppúgy, mint szüléshez. Egy esetkocsira gyűjtenek, hogy a hozzájuk tartozó kilenc településre gyorsabban kijussanak.

Barta Zsolt

– Előfordul, hogy összeér a halál és a születés egy-egy vonulás során. Mind a két helyzet stresszes állapotot jelent a mi szakmánkban, de aki ehhez nem tud hozzászokni, az ne menjen mentősnek – mondja Farkas Gyula, a kiskőrösi mentőállomás vezetője. – Az ember bár felvértezi magát a tragédiákkal szemben, de nincs olyan kollégám, aki kicsit ne kopna egy-egy komoly vonulás után. Volt olyan eset, amikor egy öngyilkossági kísérletet elkövetett személyhez vonultunk, s amikor küzdöttünk az életéért jött egy telefon, hogy nem messze onnét koraszülés indult meg. A baba Szegeden van a klinikán, az újraélesztés viszont sikertelenül végződött – teszi hozzá Farkas Gyula.

Hogy miként lehet feldolgozni ezeket az élményeket? Ha jó a stáb, már pedig a 22 fős csapat igen jó, akkor a fiúk a mentőállomáson átbeszélik a történteket. Szinte azt lehet mondani, hogy egy-egy ilyen kibeszélés olyan, mintha pszichológusnak mondanák el azt, ami a lelküket nyomja.

– Ez egy spontán jellegű dolog, a kollégák többsége nem viszi haza a munka okozta sebeket. Amit hazavisz, az a fizetés, mely különböző pótlékokkal együtt úgy nettó 110 ezer forint körül alakul, így aki csak tud máshol is próbál kereset után nézni. Pedig azt gondolná az ember, hogy a „Hivatás az életért” szlogen alatt szolgáló életmentőknek több kellene, hogy járjon. De a fizetés annyi, amennyi, talán ezért nem oly népszerű ez a szakma még ebben a nagy munkanélküliségben sem.
Amikor a tavalyi adatokról beszélgetünk, a mentőállomás első embere azt mondja, egyre több a keringési betegségekkel küszködők száma, az öngyilkossági kísérletek is emelkedtek. Abba nem megyünk bele, hogy ennek milyen szociológiai okai is lehetnek.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Farkas Gyula mentőállomás vezető Ba Zoltán kollégájával
[/caption]

Tavaly naponta átlag 10 hívás futott be az ügyeletükre, 3470 alkalommal kellett szállítaniuk, amely mintegy másfél százalékos emelkedést mutat a 2011-es évhez képest. Farkas Gyula azt mondja, akkor lenne igazán nyugodt, ha jobbak lehetnének a szakmai, anyagi lehetőségeik. Egy esetkocsira várnak, ahol az ápoló mellett egy mentőtiszt is szolgálna majd. Jelenleg ilyen jól felszerelt jármű Kiskunhalasról vagy Kecskemétről érkezik riasztás esetén a térségbe. Ha azonban Kiskőrösről indulna, akkor akár félórával hamarabb érhetne a helyszínre magasabb szintű segítség. Ígéretet kaptak az OMSZ központjától az autóra, de a jármű felszerelésének tekintélyes részét a Kiskőrösi Mentő Alapítvány segítségével gyűjtik össze.

Barta Zsolt Farkas Gyula mentőállomás vezető Ba Zoltán kollégájával -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!