PsychArt 24

3 órája

A kalocsai pszichiátriai osztály is csatlakozott a festőmaratonhoz – galériával

A Moravcsik Alapítvány és a Budapest Art Brut Galéria 2010-ben indította el a PsychArt 24 programsorozatot, amihez a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Kalocsai Szent Kereszt Kórház Pszichiátriai Osztálya idén először kapcsolódott be. Százharmincan festettek huszonnégy órán át, összesen 127 festményt készült.

Zsiga Ferenc

A PsychArt 24 program célja, hogy a pszichoszociális fogyatékossággal élők és az egészséges résztvevők egy közös térben alkothassanak, és a közös festés öröme, az értékteremtés képességének megélése által erősítsék az egymás iránti elfogadást, illetve az előítéletek és a stigmatizáció csökkentését.

Kalocsa, festőmaraton, PsychArt 24
A kalocsai pszichiátriai osztály is csatlakozott a festőmaratonhoz
Fotó: Zsiga Ferenc

A kalocsai alkotótérben folyamatos volt a mozgás. Napközben volt a legnagyobb a forgalom, de éjszaka is folyamatosan két-három alkotó festett a műteremmé átalakult rendezvényteremben. Érkeztek iskolai csoportok tanári vezetéssel, fiatalok és idősebbek, köztük teljesen amatőrök, hobbifestők és a helyi képzőművészet ismert alakjai is. 

Az elkészült festményeket hozzáértő zsűri fogja válogatni, valószínűleg több körben, mivel az országszerte hét helyszínen zajló programon rengeteg mű, a kalocsai adatokból kiindulva közel ezer festmény készülhetett. A kiválasztott képekből vándorkiállítást szerveznek majd, amelyet az ország több városában, köztük Kalocsán is bemutatnak.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában