Előadás

1 órája

A szakma legismertebb történészei tartanak konferenciát a szabadságharcról Kiskőrösön

Különleges kulturális programban lesz annak része, aki vasárnap Kiskőrösre látogat. Az 1848–49-es szabadságharc iránt érdeklőket a helyi múzeumokban várják.

Barta Zsolt

Kiváló történészek előadásait hallgathatja meg az 1848–49-es szabadságharc iránt érdeklő a helyi múzeumokban. Az Aradi Vértanúk halálának 175. évfordulója alkalmából egyben megemlékezést is tartanak. Az Úttörténeti Múzeumban Mérnökök a Hazáért – Maderspach Károly és Maderspach Viktor öröksége címmel 11 órakor nyitja meg az időszaki kiállítást prof. dr. Csorba László történész.

szabadságharc, konferencia, Kiskőrös
Krámer Iván és Dr. Hermann Róbert is előadást tart a szabadságharc hősei és Petőfi Sándor emlékére
Fotó: Barta Zsolt

Ezt követően 14 órakor Hősök, vértanúk, áldozatok, Konferencia a szabadságharc hősei és Petőfi Sándor emlékére címmel a kor legismertebb kutatói tartanak nagyon érdekes előadásokat a Petőfi Sándor Szülőház és Emlékmúzeum galériájában. Köztük lesz prof. dr. Csikány Tamás történész, prof. dr. Csorba László történész, prof. dr. Hermann Róbert történész, dr. Kedves Gyula történész, Pelyach István történész, prof. dr. Zakar Péter történész. Levezető elnök: Krámer Iván magángyűjtő, nyugalmazott alezredes.

Ezt követően 18 órakor a vértanúk tiszteletére emlékműsort adnak a KSZC Kiskőrösi Wattay Technikum diákjainak. Felkészítő tanárok: Májer-Gubán Dóra Rita és Kardos Bence.

Ünnepi beszédet mond prof. dr. Hermann Róbert történész. A tudós 2000-ben Zrínyi-díjat és Az Év Ifjú Hadtörténésze kitüntetést nyerte el. 2011-ben Budapestért díjat kapott. 2012-ben a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetésben részesült. 2017-ben a magyar tudomány kategóriában elnyerte a Regionális Prima díjat, 2024-ben Széchenyi-díjjal tüntették ki.

A nap záróeseményeként Hősök, vértanúk, áldozatok címmel időszaki kiállítás nyílik Dobák Géza, prof. dr. Hermann Róbert és Krámer Iván magángyűjteményéből, amelyet prof. dr. Csorba László történész nyit meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában