Országos Könyvtári Napok

2 órája

A bajai könyvtár nem mindennapi lehetőségeket kínál az olvasóknak – galériával

Az Országos Könyvtári Napok programsorozat szeptember 30. és október 6. között zajlik országszerte. A szakma legjelentősebb programsorozata az Ady Endre Városi Könyvtárban is a legtöbb érdeklődőt megmozgató esemény. A bajai könyvtár programsorozatának egyik legizgalmasabb előadását Tircsné dr. Propper Valéria irodalomtörténész, nyugalmazott könyvtári igazgatótól hallhatták az érdeklődők Sárospatak nagyasszonyai címmel.

Márton Anna

Az idei év kampányhetének szlogenje és témai: a Négy őselem: föld, víz, tűz, levegő. A Tiszta lappal program keretében bármilyen régi tartozást elenged a a bajai könyvtár is, bárki büntetlenül visszaviheti kikölcsönzött könyvét. Kérik, hogy minél többen éljenek a lehetőséggel, mert utána fizetni kell majd. Ingyenes beiratkozással várnak mindenkit, aki szeretne a könyvtár olvasója lenni.

bajai könyvtár, Országos Könyvtári Napok, Baja
Színes programokkal várják az érdeklődőket a bajai könyvtárban
Fotó: Márton Anna

A Fogadj örökbe egy könyvet felhívás olyan adományozóknak szól, akik egy-egy muzeális könyvtári könyvet szeretnének örökbe fogadni, minimálisan ezer forintért. Az adomány befizetését követően az örökbefogadó nevét feltüntetik a kötetben elhelyezett Örökbefogadó lapon és a könyvtár támogatói falán. Az örökbefogadás természetesen csak jelképes, hiszen a könyvek könyvtári állományban maradnak.

A bajai könyvtár izgalmas előadással készült

A programsorozat egyik legizgalmasabb előadását Tircsné dr. Propper Valéria irodalomtörténész, nyugalmazott könyvtári igazgatótól hallhatták az érdeklődők Sárospatak nagyasszonyai címmel, szeptember 30-án este. A bajai közönség körében rendkívül népszerű előadó kiemelte: Magyarországon sok olyan hölgy élt, akik nem férjük jogán kerültek be a történelembe, hanem saját jogukon. Akik nem maradtak a háttérben.  – Már ez a kifejezés is, hogy nagyasszony, többet jelent a magyar nyelvben, mint szó szerinti jelentése vagy fordítása. Olyan asszonyt jelent az én olvasatomban, aki, ha kell karddal, ha kell fakanállal, ha kell írótollal tevékenykedik és szerez elismerést nevének és nemének. A népnyelv a nemzet virágainak nevezi ezen nagyasszonyokat. Mi sem bizonyítja jobban ezen hölgyek nagyszerűségét, mint az, hogy leánynevükön tartja őket számon a magyar történelem, pedig házastársuk is történelmünk meghatározó személyiségei közé tartoztak – mondta Tircsné dr. Propper Valéria. 

Előadásában bemutatta Lórántffy Zsuzsannát, aki öreg Rákóczi György felesége és Erdély fejedelemasszonya volt, majd Báthory Zsófiát, aki II. Rákóczi György feleségeként szintén Erdély fejedelemasszonya és II. Rákóczi Ferenc nagyanyja lett. Végül Dobó Krisztina mozgalmas és igazán regényes-romantikus életét ismerhette meg a közönség. Ő Balassi Bálint feleségeként került be az irodalomtörténetbe. Balassi Bálint egyébként Dobó Krisztina miatt lett hűtlen korábbi múzsájához, Losonczy Annához. Mindhárom nagyasszony hosszabb-rövidebb ideig Sárospatak várának és a hozzá tartozó birtokoknak úrnője is volt és tevékenységükkel befolyásolták Sárospatak várának, a városnak, polgárainak életét gazdasági, vallási és kulturális téren egyaránt.

bajai könyvtár, Tircsné dr.Propper Valéria irodalomtörténész, nyugalmazott könyvtári igazgató Sárospatak nagyasszonyai címmel tartott előadást.
Tircsné dr. Propper Valéria irodalomtörténész, nyugalmazott könyvtári igazgató Sárospatak nagyasszonyai címmel tartott előadást
Fotó: Márton Anna

Arról, hogy lett Sárospatak úrnője Dobó Krisztina az előadó egy érdekes történetet osztott meg a hallgatókkal. – A hozománya volt Dobó Krisztinának Sárospatak vára, de a bátyja nem adta ki, megtagadta, hogy birtokba vegye. Amikor Balassival összeházasodtak, akkor a férje azt a cselt eszelte ki, hogy amikor megtudták, hogy a bátyja Dobó Ferenc nem tartózkodik Patak várában, akkor néhány katonájával lefegyverezték a kapuőrséget. A várnagytól elvették a vár kulcsait és a maradék embereket feleskették a maguk hűségére. De néhány várbéli katona föllármázta Patak városának polgárait és betörtek a várba. Balassinak valóban csak néhány embere volt ott, nem tudott egyebet tenni szorult helyzetében, jót nevetett a csíntevésén, feleségét a karjára fűzte és elhagyták a várat-részletezte vidáman Tircsné dr.Propper Valéria. Hírportálunknak hangsúlyozta: az általa kutatott személyeknek a magánéletét és a családi életét szokta föltárni és vizsgálni, azon keresztül próbálja megközelíteni a jelleme kialakulását.

Több előadása a fiatalokat szólítja meg  

– Van egy pár olyan előadásom is, ami a fiatalokat is szokta érdekelni. Itt, ebben a könyvtárban is pár évvel ezelőtt elhangzott egy olyan előadásom, amelyen fiatalok, gimnazisták is voltak, a címe: Vámpírok, vérfarkasok és egyéb állatfajták., az alcíme: Válogatás az emberiség ősi legendáiból. Az előadás úgy készült, hogy egy könyvtáros kolléga azt kérte tőlem, hogy állítsak össze egy előadást a vörös pöttyös és arany pöttyös könyvek alapján – amit a fiatalok is nagyon szívesen olvasnak –, hogy becsábítsuk a diákokat és a fiatalokat is a könyvtárba – mondta az előadó.  

Agatha Christie vagy a boszorkányüldözések a Magyar Királyságban és Erdélyben is szerepeltek témaként korábbi előadásaiban, de mindig valami huncutság is előkerült, amitől olyan egyedivé tudja varázsolni a fellépését Tircsné dr. Propper Valéria.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában