Közélet

2016.04.03. 07:04

Fájó torokkal is az orvosi ügyeleten ücsörögnek a betegek

Egy hete fájó torokkal, napok óta tartó köhögéssel és fogamzásgátló receptért is a háziorvosi ügyeletet keresik fel az emberek. Sokan azt hihetik, hogy az ügyeleten kevesebbet kell várni, mint a háziorvosnál. Tévednek.

Zsámbóki Dóra

– Tessék jönni, gyakran tetszik itt járni, tudja, mi a rendszer – hallottam az asszisztens távolodó hangját, miközben papírjaimmal a kezében épp egy idős asszonyt kísért be a kecskeméti háziorvosi ügyelet rendelőjébe. Fél órát vártam, mire a kezébe tudtam adni az iratokat, de mire mondtam volna, hogy azt hiszem, sürgős lenne az ügy, mert kicsit nem kapok levegőt egy fiatal lány – rutinos versenyzőnek tűnt – már letámadta, hogy tulajdonképpen ő sietne és csak egy receptre lenne szüksége, mert elfelejtette felíratni a fogamzásgátlót, és hát a hosszú hétvége derekán neki nagyon kellene az a recept. Az asszisztens mondott neki valamit, közben már kísérte az idős hölgyet a rendelőbe, én meg ott maradtam tizedmagammal a szűk folyosón a falhoz préselődve, levegőért kapkodva.

A papírjaim bent voltak már, nem volt visszaút. Se rövidebb. Ezt az illúziómat még bő fél órával korábban a körpultnál ülő, alig nagykorú hölgy kergette szét, amikor látva, hogy körülbelül negyvenen ülnek a háziorvosi ügyelet várójában visszaballagtam hozzá, és jeleztem, hogy nagyon fáj a hátam, szúr a mellkasom és nem kapok levegőt, szóval lehet, hogy valami szívinfarktusfélét bonyolítok le éppen, szívesen venném, ha betérhetnék a szomszédos sürgősségi osztályra, melynek ajtaját olyan bőszen őrzi, de közölte, hogy ezzel már mások is próbálkoztak, üljek le szépen az ügyelet várójában és csitultan várjam ki a sorom.

Ha lefordulok a székről, közel a segítség – nyugtatgattam magam és kísérőmet az első óra után. Körülöttünk mindenhol emberek, betegek ültek, de voltak, akik a kényelmetlen székek helyett egy-egy hordágyon próbáltak életben maradni. Voltak persze, akiknek úgy szemre ez nem volt komoly kihívás. Több betegről egészen addig, amíg az orvos nem szólította őket azt hittem, csak kísérők, mert olyan fitten jártak ki cigizni, falatoztak ott a váróban, mintha épp egy baráti pikniken lennének csak.

Már tudom, azt kellett volna mondanom, hogy azért nem kapok levegőt, mert leestem a fáról és bevertem a hátam – ismertem fel két óra ücsörgés után azt az örömteli tényt, hogy a baleseti sürgősségin nagyon pörögnek az események. Persze, hisz folyik a vér a fejből, csálé az orr. Aki 10 perce még bicegve ment be a rendelőbe, már gipsszel a lábán mosolyog, van is minek örülni, gyorsan végzett. Egyikük helyzete sem irigylésre méltó persze, nem úgy, mint az asszonyé, aki két órával utánam érkezett a háziorvosi ügyeletre, de egy órával előttem végzett. Abban a pár percben, amíg mellettem ült és nem kellett azon gondolkodnom, hogy ha nem érkezési sorrendbe hívják be a betegeket, de nem is a panaszaik alapján, akkor vajon hogyan rangsorolnak odabent; azzal tudtam lekötni az agyam, hogy miért jön valaki döglött hallal a szatyrában az ügyeletre. Mert kedves betegtársamnál kétségkívül az volt, vagy valami hasonlóan büdös, nem is bántam igazán, hogy hamar végzett.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Aki éjjel 11 óra és reggel 8 között érkezik a háziorvosi ügyeletre, már rögtön az SBO-ra mehet. Képünk illusztráció
[/caption]

Nem így a követelődző úr, aki elektromos mopedjével beállt a háziorvosi rendelőt rejtő szűk folyosó ajtajába, eltorlaszolva ezzel a gyermekorvosi ügyeletre érkezők elől az utat, majd érdeklődve nézte, hogy a babakocsi elfér-e mellette, de arrébb nem ment volna. Ő néha random elóbégatta magát, hogy haladna, mert oxigénen van. Szívesen osztoztam volna a sorsában, de közben inkább megállapítást tettem. Kifigyeltem, hogy a notórius ügyeletlátogatók mintha zsinóron húznák őket, mennek az eldugott rendelő felé, míg aki először jár ott, tanácstalanul topog, feliratokat keres, majd miután nem talál, egy még kevéssé morcos betegtársától kér útbaigazítást, hol adhatná le a papírjait.

Az emberek nagyon változatosan tudnak rostokolni. Akik annyira nagyon rosszul azért nincsenek, átlag fél óra után elkezdenek látványosan szenvedni, egy órás várakozás után már ógnak-mógnak. Van rá energiájuk. A háziorvosi ügyelet várójában visszatérő panasz, hogy már egy hete fáj a torka / napok óta köhög / két hete tüsszög..., erre itt meg várakoztatják... Ha nem féltettem volna éppen, még a szívemre is vettem volna, hogy rabolom mások idejét.

Három és fél óra várakozás után végre meghallottam a nevem. A puritán rendelőben két sápadt, fáradt, de mégis mosolygó arc nézett rám. Gyorsan elsoroltam a panaszaimat, a doktornő kicsit fehérebb lett, jelezve, jól tettem, hogy benéztem az ügyeletre. Öt perc alatt arra a megállapításra jutott, hogy valószínűleg csak meghúztam a hátam, de ha mégsem, keressem fel a háziorvosomat rendelési időben. Kaptam két receptet, majd irigy tekintetek gyűrűjében kiballagtam az ügyeletről.

Az ügyeleten is csak egy orvos rendel

Aki éjjel 11 óra és reggel 8 között érkezik a háziorvosi ügyeletre, már rögtön az SBO-ra mehet, mert tavaly év közepétől a humán erőforrás jobb kihasználása érdekében az SBO-hoz került a háziorvosi ügyelet.

Előre elkészített, 3 havi beosztás alapján egyébként közel 40 háziorvos látja el az ügyeletet Kecskeméten, illetve a környező településeken.

A háziorvosi ügyeletben aktív időben egyszerre egy orvos teljesít szolgálatot, mint egy átlagos háziorvosi rendelésen. Éjjel 11 óra után az SBO-n 3 orvos van, akik természetesen az SBO-hoz forduló ügyeleti betegeket is ellátják.

Örülni viszont a látottak és hallottak fényében nem volt minek. Odabent ugyanis megtudtam, hogy az orvos és az asszisztens az elmúlt 10 órában csupán kétszer ment ki a rendelőből mosdóba, ennyi volt az összes pihenésük. Persze nem panaszkodtak, arra is csak sokat mondóan mosolyogtak, amikor megkérdeztem, mindenkinek szüksége van-e azonnali ellátásra, aki a váróban ül. Nem magamat sajnáltam már nyavalyám és az elbámészkodott három és fél órám miatt, hanem őket, akikre vár még odakint egy sereg beteg.

Statisztikai adatok azt mutatják, hogy a betegek körülbelül 60 százalékának nem származna abból maradandó károsodása, ha nem az ügyeleti rendszert keresnék fel. Ezt már Dr. Szabó Istvántól, a kecskeméti megyei kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályának (SBO) osztályvezető főorvosától tudtam meg később. Hétköznap átlagosan körülbelül 20 beteg keresi fel az ügyeletet, de hétvégenként megnő a betegforgalom, olyankor akár egy nap 100 beteget is ellát az ügyeletes orvos.

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Dr. Szabó István
[/caption]

Amennyiben a háziorvosi ügyeletre aktív ügyeleti időben (lásd keretes írásunkat) érkezik a beteg úgy járóbetegként elsősorban a háziorvosi ügyelet felkeresése szükséges – nyomatékosította a körpultnál általam már hallott szabályt a főorvos hozzátéve, hogy a körpultnál szolgálatot teljesítő adminisztratív munkatárs nem egészségügyi végzettségű, ezért a fenti elv alapján irányítja a betegeket. (Egészen pontosan ezekkel a baljós szavakkal: kövesse a fekete vonalat.) Az ügyeleten az ellátás, vizsgálat után születik döntés arról, hogy a beteg elbocsátható, vagy további vizsgálatra, kezelésre a pár méterre levő SBO-ra irányítható-e.

A főorvos elmondta: gyakorlatilag a létező és elképzelhető összes panasszal felkeresik honfitársaink a háziorvosi ügyeletet. Egy hete fájó torokkal, illetve napok óta tartó köhögéssel is hozzájuk fordulnak, mivel munka után, és hétvégén érnek rá jobban az emberek a betegségükkel törődni. Bár – mint az imént citált statisztikai adat is rámutat – nagy részüknek semmi keresnivalója nem lenne az ügyeleten, belátható, hogy mindenkinek a saját problémája a legfontosabb és legsürgetőbb.

Erre a tünetre nem tud gyógyszert felírni a doktor még az ügyeleten sem, a törvény szerint viszont az orvost felkereső beteget nem lehet vizsgálat nélkül elküldeni. Így maradnak a mellékhatások: a sokakat gyötrő időhiány miatt a több órás várakozás és nyűglődés az ügyeleti váróban. Olyan ez, mint a hátfájásomra kapott izomlazító, mely némely betegnél izomfájdalmat okoz.

Aki éjjel 11 óra és reggel 8 között érkezik a háziorvosi ügyeletre, már rögtön az SBO-ra mehet, mert tavaly év közepétől a humán erőforrás jobb kihasználása érdekében az SBO-hoz került a háziorvosi ügyelet.

Előre elkészített, 3 havi beosztás alapján egyébként közel 40 háziorvos látja el az ügyeletet Kecskeméten, illetve a környező településeken.

A háziorvosi ügyeletben aktív időben egyszerre egy orvos teljesít szolgálatot, mint egy átlagos háziorvosi rendelésen. Éjjel 11 óra után az SBO-n 3 orvos van, akik természetesen az SBO-hoz forduló ügyeleti betegeket is ellátják.

Aki éjjel 11 óra és reggel 8 között érkezik a háziorvosi ügyeletre, már rögtön az SBO-ra mehet. Képünk illusztráció Dr. Szabó István -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!