Kivételes lehetőség

2024.09.16. 17:00

Csatlakozz te is a kecskeméti Kiskunsági Lakodalom násznépéhez – videóval

Egy éve óriási sikert aratott a Világraszóló Kiskunsági Lakodalom a Kecskemét Táncegyüttessel. Százak kísérték figyelemmel a vőlegény búcsúztatását, a menyasszony felöltöztetését, majd az esketést. Idén, szeptember 21-én újra bárki részese lehet a nem mindennapi eseménynek.

Sebestyén Hajnalka

A Kecskemét Táncegyüttes tagjai ismét felelevenítik Kecskemét patinás belvárosában a tradicionális magyar esküvők hangulatát a Világraszóló Kiskunsági Lakodalom című rendezvénnyel. 

Kunsági Lakodalom, násznép, Kecskemét Táncegyüttes, vőlegény, menyasszony
Hatalmas sikert aratott tavaly a világraszóló kiskunsági lakodalom
Fotó: Bús Csaba / archív-felvétel

A régi magyar lakodalmak nagyon különlegesek

A több évtizedes hagyománnyal rendelkező Kecskeméti Népzenei Találkozó keretein belül a Hírös Agóra és a Kecskemét Táncegyüttes a már kissé feledésbe merülő és a világon egyedi jellegzetességekkel, népszokásokkal rendelkező magyar lakodalmat mutatja be, a kecskeméti önkormányzat támogatásával.

Bárki csatlakozhat a vendégsereghez

A hagyományos magyar lakodalomhoz nemcsak az ifjú pár vendégei csatlakozhatnak, hanem bárki átélheti a násznéphez csatlakozva a lánykikérést, a vendégvárást, az esketést, a lakodalmi vacsorát, a menyecsketáncot, a táncházat és a mulatságot. A Kecskeméti Lakodalmas program 14 órától ingyenes látogatható, 18 órától a lakodalomra és táncmulatságra viszont jegyet kell váltani.

Vőlegénybúcsúztató

A program a fiús háznál szeptember 21-én, szombaton 14 órakor kezdődik a Kerámia stúdió udvarán, látványos legénybúcsú tekinthető meg. 15 óra után nem sokkal indul a menet a lányos házhoz, mely az Ifjúsági Otthonban lesz kialakítva.

Készülődik a menyasszony

A közönség láthatja, hogy egykoron milyen látványos és hangulatos körülmények között készülődött az ara. Tanúja lehet a hagyományos leánykikérésnek és leánybúcsúztatónak. Ezt követően a menet a városházáig vonul, az esketésre.

Esketés és tányértörés

A városháza díszudvarán 16.30-kor kezdődik az esketés, majd közös tánc következik. A lakodalmas menet átvonul a Deák térre, ahol több régi népszokást is felelevenítenek, mint például a tányértörést vagy a mézes, sós kenyér etetést. Ezzel véget ér az ingyenes része a programnak, a lakodalmat a Hírös Agórában tartják meg.

A tavalyi eseményről készült videónkat itt láthatják:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában