Családok Átmeneti Otthona

2024.09.16. 15:08

A Máltai Szeretetszolgálat húsz éve nyújt otthont az otthontalanoknak Kecskeméten – galériával, videóval

Szeptember 16-án ünnepelte fennállásának 20. születésnapját a Családok Átmeneti Otthona Kecskeméten. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat működésében álló intézmény legfőbb célja, hogy a bajba jutott családokon átmeneti otthont nyújtva segítsenek, és a gondozottak mielőbb talpra tudjanak állni.

Vizi Zalán

Aki egy életet is megment, az egész világot menti meg – idézte fel beszédében Schindler listájából az ikonikus mondatot Dr. Mák Kornél. A Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat alelnöke a kecskeméti Családok Átmeneti Otthona 20. születésnapjának ünneplésén elmondta, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat olyan egyedül maradt családokon nyújt ilyesfajta segítséget, ahol a szülő bajba jutott, verbálisan vagy fizikálisan negatív behatás, erőszak érte, és nincs más kiút számára. Az alelnök beszédében méltatta a Máltai „Jóisten kegyelmével való áldozatos munkálkodását”.

Máltai Szeretetszolgálat, Kecskemét, Engert Jakabné,
Olyan otthont teremtettek az itt dolgozók és az önkéntes segítők, amely valóban otthon a családok számára – mondta Engert Jakabné alpolgármester a Máltai Szeretetszolgálat jubileumán
Fotó: Vizi Zalán

A családok átmeneti otthonának biztosítása az önkormányzat számára kötelező feladat, amelyet Kecskeméten ellátási szerződés keretein belül a Magyar Máltai Szeretetszolgálat működtet.

A Máltai Szeretetszolgálat kecskeméti átmeneti otthonának felépülését önkéntesek is segítették

Húsz évvel ezelőtt az átmeneti otthon megalapításánál Engert Jakabné is ott volt. Kecskemét alpolgármestere hangsúlyozta, olyan otthont teremtettek az itt dolgozók és az önkéntes segítők, amely valóban otthon a családok számára. – A keresztény értékrend alapján életvezetési programon vehetnek részt a bajban lévők, és számos család tudott ezzel a segítséggel talpra állni, visszaintegrálódni a munkaerőpiacra és önálló útra lépni – mondta az alpolgármester.

– Merni kell nagyot álmodni, és a hitet sohasem szabad elengedni – erről már Rigóné Kiss Éva, a Máltai Dél-Alföldi Régiójának korábbi ügyvezetője beszélt. Felidézte, hogy anno az önkéntesek a saját kezükkel is segítették az építkezést.

Társaimmal megfogadtuk, hogy Kecskeméten senki sem fog éhezni. Egy évvel később létrejött a nappali melegedő, majd 2004-ben megalapítottuk a komplexebb, családokat segítő együttműködést, a Családok Átmeneti Otthonát

 – mesélte Rigóné Kiss Éva.

A gondozottak maguk jelentkezhetnek, vagy akár a Gyermekjóléti Szolgálat és más intézmény javaslatára is kerülhetnek családok az átmeneti otthonba. Összesen 21 fő fér el az otthonban, amely a megalapítás óta mindig maximális kihasználtsággal üzemel. Jelenleg a 21 főből 13 gyermek él az otthonban. A nyolc szülőből három apuka, és van egy várandós nő is a gondozottak között.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában