Közélet

2012.06.01. 17:21

Aggódnak a betétesek, hogy odavan a pénzük

Tizenhétezer betétes és több önkormányzat is amiatt retteg, hogy elveszhet a megtakarítása. A PSZÁF visszavonta tegnap reggel a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet tevékenységi engedélyét, és elrendelte az intézmény végelszámolását. Nem nyitottak ki a fiókjai, pénzt sem lehet felvenni az automatákból.

Barta Zsolt

Lehoczki Ferenc soltvadkerti polgármester megdöbbent a hír hallatán, ugyan évtizedek óta ott vezetik a város a számláját, és 141 alkalmazottnak ezen keresztül utalják a bért. Illetve jelentős, több mint 50 millió forintnyi összeg lehet az az önkormányzati megtakarítás, amit szintén a bankban tartanak.

A  bócsai önkormányzat is hasonló helyzetbe került. Szőke-Tóth Mihály bócsai polgármester elmondta, hogy 54 milliós összege fagyott be - remélhetőleg csak ideiglenesen - a falu banki számláján. A béreket már csütörtökön elutalták. Egy soltvadkerti lakos elmondta: a helyiek megdöbbentek a hír hallatán. Sok vállalkozó tízmilliós tételeket tart a pénzintézetnél. Ezek nem olajos vagyonok, hanem hosszú évek alatt összerakott családi tőkék. Mások most vették volna ki a nyugdíjukat, vagy a fizetésüket, hogy hétvégén bevásároljanak, de kölcsönt kell kérniük.

Egy vállalkozó azt mondta, hogy már korábban is sejthető volt: gondok vannak a céggel. Ő meg is szüntette ott a számláját, mert nem érezte biztonságban a pénzét. Az evangélikus egyház helyi közössége az egyik számláját ott vezeti. Homoki Pál lelkész elmondta, hogy az ott lekötött pénzüket részben egy régi álom, egy új óvoda építés önrészére gyűjtötték. A másik banknál vezetett számláról finanszírozzák a folyó kiadásaikat.

Nem mindenki érezte a bajt, így az  önkormányzat vezetése sem. A helyi újság áprilisi számában ez olvasható a bank problémáival kapcsolatban: „A városi képviselő-testületi ülésen Lehoczki Ferenc polgármester nyomatékosan felhívta a figyelmet arra, hogy a rosszhír keltést, az alaptalan vádakat, valótlan állításokat, illetve a takarékszövetkezet és vezetői jó hírnevének sérelmét a törvény bünteti, tehát mindenki felelőssége teljes tudatában tegyen közzé bármilyen információt. A takarékszövetkezet továbbra is stabil pénzintézetként, megbízhatóan végzi tevékenységét és kezeli ügyfelei számláit. Többek között az önkormányzat számláját is a takarékszövetkezet vezeti a város vezetésének és pénzügyi szakembereinek megelégedésére.”

A bank honlapján reggel óta két információ olvasható: „A PSZÁF 2012. június 1-jén kelt határozatában visszavonta a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet tevékenységi engedélyét és elrendelte az intézmény végelszámolását. A hatósági intézkedésre azért került sor, mert a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) vizsgálatai megállapították: a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet elveszítette tőkéjét, sőt szavatoló tőkéje negatívvá vált. Ez nem teszi lehetővé a biztonságos működést a takarékszövetkezet ügyfelei és partnerei számára, és súlyosan sérti a hitelintézeti törvény előírásait is. A tőkehelyzet helyreállítására sem a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet további belső tőkeképződése, sem külső tulajdonosi vagy intézményvédelmi alap révén történő tőkeemelés révén nincs reális lehetőség, vagyis a takarékszövetkezet helyzete nem rendezhető rövid vagy hosszú távon...”[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A takarékszövetkezet bajai irodája előtt is aggódó betétesek gyülekeztek
[/caption]

Majd alatta Boros András végelszámoló által jegyzett tájékoztatója olvasható: „A Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft.-t jelölték ki végelszámolónak, s ennél a cégnél kell bejelenteni az ügyfeleknek a bankkal szemben fennálló követelésüket hitelező igény formájában. A cím: Soltvadkert és Vidéke takarékszövetkezet 6230 Soltvadkert, Ifjúság u. 4.”
Binder Istvánt, a PSZÁF sajtószóvivője a Petőfi Népének telefonon nyilatkozott: jeleneleg végelszámolás folyik. A végelszámoló befogadja a követeléseket. Majd megnézi, hogy a meglévő vagyonelemek a követelésekre fedezetet nyújtanak-e? Ha a meglévő vagyonállomány nem fedezi a követelésállományt, akkor a végelszámolás felszámolásba megy át. Ekkor jöhet szóba az OBA betétbiztosítási garanciája. A www.oba.hu honlapon lehet erről tájékozódni.

Majd elmondta, hogy a PSZÁF 2011 januárjától vizsgálta a bank pénzügyi helyzetét, melynek eredményeként 2011 júniusában született egy PSZÁF határozat, mely megállapította a tőkevesztést, és egy ütemterv elkészítésével, pénzügyi intézkedések meghozatalára kötelezték a bankot. Azonban kiderült, hogy a pénzintézet nem tudja a tőkéjét pótolni, ezért született a tegnapi döntés.

Kérdésünkre, hogy rendőrségi nyomozás folyik-e az ügyben, a sajtószóvivő érdemben nem válaszolt. Arra azonban felhívta a figyelmünket, hogy tavaly június 28-án a „ Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete  JÉ-I/B-350/2011. számozással hozott egy határozatot a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezettel szemben felügyeleti intézkedések és vezető állású személlyel szemben bírság alkalmazásáról”. Ennek 10. pontja szerint H. Bélát, a Takarékszövetkezet volt elnök-ügyvezető igazgatóját kétmillió forint összegű felügyeleti bírság megfizetésére kötelezték.

Barta Zsolt A takarékszövetkezet bajai irodája előtt is aggódó betétesek gyülekeztek -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!