Összefogás

1 órája

Jól haladnak az árvízi védekezéssel Baján, de akad még munka – galériával, videóval

A Petőfi-szigetet csütörtök este már lezárták. Oda már csak a hivatásos szakemberek mehetnek be. Viszont máshol is még bőven akad munka, jelenleg a Halászpartot próbálják homokzsákokkal bevédeni. Ha itt befejezték a munkát, a Galagonyásnál folytatják, ahol hasonló munkavégzésre van szükség. Ott még az önkéntesek bekapcsolódhatnak a munkába.

Márton Anna

Nacsa Lőrinc, a KDNP frakcióvezető-helyettese csatlakozott péntek délelőtt a bajai árvízi védekezésben résztvevőkhöz.

árvíz, Zsigó Róbert, összefogás
Zsigó Róbert miniszterhelyettes, Baja és térsége országgyűlési képviselője folyamatosan dolgozik az árvíz elleni védekezésben
Fotó: Márton Anna

– Bajban ismerszik meg a közösség ereje. Elképesztő az a lelkesedés, összefogás, amit bárhol az országban a Duna mentén tapasztalhatunk. Nagyon fontos, hogy megvédjük a településeinket, a városainkat. Azt látom, hogy hivatásosok, katonák, vízügyesek, a katasztrófavédelem munkatársai, a helyi önkormányzat vagy éppen a civilek, a helyi közösség az, aki az élére tud állni ennek a küzdelemnek. Az a szerencsés helyzet, hogy van elég legény, leány, vannak elegen, diákoktól kezdve az idősekig nagyon sokan, akik készen állnak erre a munkára, és a szabadidejüket vagy akár a munkaidejüket sem kímélve a gáton vannak. Elképesztő érzés ez a közösség, és az összefogás ereje túl tud lendíteni bennünket a bajokon. 2013-ban ennél nagyobb árvíz ellen is sikeresen védekeztünk, így már tudjuk, mi a feladat, már egyszer megcsináltuk. Ugyanezt kell most is tenni. Mi most éppen Baját védjük Zsigó Róbert képviselőtársammal és a helyiekkel közösen. Azt gondolom, hogy példaértékű ez az összefogás – fogalmazott a politikus.

Zsigó Róbert keddtől folyamatosan dolgozik a gátakon.

– A jó hír az, hogy a Petőfi-szigeten körbeért a védelmi gát. Most a Halászparton védekezünk. Homokot deponálunk zsákokba, ha úgy alakul, hogy szükség lesz rá, akkor itt végig lehet rakni. Ma már másodfokú a védekezés, 800 centiméter fölött van a víz. Ma reggel az operatív törzs ülésén a vízügyi igazgató arról tájékoztatott bennünket, hogy a mai állás szerint 930-as szinttel fog tetőzni szeptember 24-én a Duna Bajánál. Azt látom, hogy jól haladunk, nagyon sokan segítenek, nagyon sokan dolgoznak. Mindenkinek köszönet azért a munkáért, amit elvégez – hangsúlyozta Zsigó Róbert.

Kitűnő szakemberek védik Baját

– Kitűnő szakemberek védik Baját– fogalmazott Vedelek Norbert.

A Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat alelnöke éjjel és a nappali órákban is segít az árvízi védekezésben. Az alelnök hangsúlyozta: összetett feladat az árvízi védekezés, hiszen a munka egyik fele a gátakon, illetve a terepen folyik, a másik a háttérben. Szervezni is kell a védekezést. Tehát nagyon sokrétű, közrendvédelmi feladatokat kell ellátni, katasztrófavédelmi feladatok, elszállásolás, közművek, nagyon sok mindenre kell figyelni.

– Az Árvízvédelmi Operatív Törzs működik, és sokat ülésezünk. Kitűnő szakemberek védik Baját és a környékét szerencsére. Minden elismerésem a szakma előtt. A vízügyesek, katasztrófavédők, tűzoltók folyamatosan dolgoznak. Mivel napközben tanácskozások vannak, este tudunk kimenni. A kollégáimmal mi éjszakai műszakot vállaltunk, hiszen este nyolc órától reggel nyolcig volt a legalacsonyabb az önkéntesek száma – fogalmazott az alelnök.

A Duna tetőzése Bajánál keddre várható. Addigra el kell készülni az összes védműnek, onnantól a szakma veszi át a szerepet. Ők figyelik majd a szivárgásokat, buzgárokat.

– Komoly szakmai feladat vár a továbbiakban is a vízügyes szakemberekre. Nem vagyunk még túl a veszélyen, most jön a java. Lassan elhúzódó árhullámra számít mindenki. Meglátjuk, hogy a valóságban mi fog történni. Ha elkészülünk a munka ezen részével, a következő napokban a figyelés és az őrszolgálat, a készenlét lesz a feladat – mondta Vedelek Norbert.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában