Csomák Lászlóné

2 órája

Cserzsi különleges műveiből nyílt kiállítás a lajosmizsei egészségházban – galériával, videóval

A szabadszállási képzőművész, Csomák Lászlóné, művésznevén Cserzsi munkáiból nyílt kiállítás a lajosmizsei egészségház aulájában péntek délelőtt. A látogatók megcsodálhatják az alkotó drótvázra felépített paverpol textilszobrászati eljárással készült egyedi kivitelű kisplasztikáit, illetve vegyes technikával, selyemmel készült fali képeit.

Horváth Péter

Csomák Lászlóné, Cserzsi, 2015-ben találkozott a hazánkban akkor még kevésbé ismert technikával, a paverpol textilszobrászattal. Az alapok elsajátítása után, hamarosan elindult a saját útján és kialakította egyéni stílusát. melynek a kifinomult térlátás, az egyedi és merész színvilág használata, a művészi fokra fejlesztett laza aprólékosság a jellemzője. 

 kiállítás, Lajosmizse, Cserzsi,
Cserzsi különleges műveiből nyílt kiállítás a lajosmizsei egészségházban
Fotó: Bús Csaba

Mottója, hogy a látogató vigye haza a szép, harmonikus élményt.

Cserzsi alkotásaiban a régmúlt is megjelenik

Cserzsi tiszteli a hagyományokat, alkotásaiban megjelennek a régmúlt idők és eleink emlékei akár a felhasznált anyag (nagymama egy csipkéje) vagy épp a megjelenített tartalom által. De bemutatja az emberi kapcsolatokat, a családi ünnepeket, a szegénységet, az összetartozást, a vidámságot és a szeretetet is.

Számos kiállítás, tévés magazinműsor és alkotói-rendezvény résztvevője, közösségek vendége, oktatója, de önmagát is rendszeresen képzi. Tudását, tapasztalatait rendszeresen továbbadja az érdeklődőknek, köztük a fiatalabb generációnak, akik élvezik a mai világnak megfelelő kézműveskedést, a textilek újrahasznosításáť. A Paverpol Hungary mentora, oktatója.

Munkásságával, művészetével kiérdemelte a Hirös Agóra Hónap alkotója címet, Ver-Deco Művészeti Díjat, a Magyar Kézművességért Alapítvány különdíját, a szombathelyi ALFA-TALENT Egyesület Ave Savaria alkotói pályázatának első és második helyezését, valamint a Bács-Kiskun Megye Kultúrájáért díjat.

A tárlatot Szerző Zsuzsa, az egészségház vezetője méltatta. – Művei a színek esztétikai vetületei, sok-sok szimbolikus elemmel, sok esetben a nézőre bízva milyen képletes jelentést hív elő a látott anyag, szín vagy forma, máskor egyértelműsíti a mögöttes jelentést, konkretizál. Színválasztásai a személyisége mélyebb rétegeit tárja elénk. Határozottan nyúl a színekhez, bátran kever árnyalatokat, textúrákat, természetes anyagokat, emlékeket. Empátiás, harmonikus színhasználat, anyaghasználat jellemző alkotásaira. Esszenciája összességében az összetartozás, a hagyományok iránti tisztelet, a szeretet, az emberi és különböző anyagok kapcsolatai – mondta Szerző Zsuzsa, majd az Életerős, valós, tiszta, finom, precíz, melegséget sugárzó, kiegyensúlyozott és komponált jelzőkkel illette a tárlat darabjait.

A megnyitóbeszéd után László Kitti előadásában hallhatták a jelenlévők A csitári hegyek alatt című népdalt, zongorán kísérte Magi Krisztián. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában