Petőfiszállás

2 órája

A természeti értékekre és azok megóvására hívták fel a diákok figyelmét a kistérségi vetélkedőn – galériával

Sok érdekes információval gazdagodtak azok a diákok, akik részt vettek a Petőfiszállási Petőfi Sándor Általános Iskolában megrendezett kistérségi természetvédelmi vetélkedőn. A versenyt – amelyen nyolc iskola képviseltette magát – harmadik alkalommal rendezték meg a napokban azzal a céllal, hogy még jobban ráirányítsák a gyerekek figyelmét a bennünket körülvevő természeti értékekre és azok megóvására.

Vajda Piroska

A vetélkedőt megelőzően a Péteri-tó körül kialakított Meizl Ferenc tanösvényt járták végig a diákok Tajti László, a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársának, illetve a területet jól ismerő Nagy Péter, önkormányzati képviselő kalauzolásával. A túra során megtudhatták, hogy a Péteri-tó a Kiskunsági Nemzeti Park része és tájvédelmi terület. Bár a szikes tó jelenleg ki van száradva, nagy kiterjedésű nádasokban gazdag madárvilág talált otthonra. Mintegy 200 madárfaj fordul elő a területen. Ezek közül többet is megfigyelhettek a diákok. 

természetvédelmi vetélkedő, Petőfiszállás, Petőfi Sándor Általános Iskola,
Sok érdekes információval gazdagodtak a diákok a kistérségi természetvédelmi vetélkedőn
Fotó: Vajda Piroska

Útközben különleges gombákat is megfigyelhettek, így például a szitaszájú csillaggombát, ami bár nem ehető, de igazán látványos. Láttak gyíkokat, vaddisznónyomot és megismerhették a különösen szemtelen kullancslegyet is. Hallhattak a bükkfatapló gombáról és a holtfák fontosságáról is. Megtudhatták, hogy a holtfa az erdei élőhelyek kulcsfontosságú eleme a biológiai sokféleség, az erdők természeti folyamatai szempontjából. Az erdő lakóinak otthont és táplálékot biztosítanak. 

A vetélkedőt a túra után az iskolában tartották és természetesen a túra során elhangzott új információkról is számot adtak a diákok. A vetélkedő után közösen emlékeztek a tavaly elhunyt Meizl Ferencre, aki petőfiszállási iskola korábbi igazgatója volt. A közismert pedagógus nyugdíjas éveiben is rendszeres vendége volt az iskolának. A természet, különösen a madarak szeretetére és védelmére nevelte a gyerekeket. Nem véletlen, hogy róla nevezték el a Péteri-tó körüli egyik tanösvényt.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában