Digitália

2 órája

Tragédia: nyilvánosságra hozták a videót a Titan búvárhajó roncsairól és az utolsó üzenetet

2023 júniusában összeomlott a Titan turisztikai merülőhajó, amely az Atlanti-óceán mélyére süllyedt Titanic megtekintésére indult: a fedélzeten tartózkodók meghaltak. A balesettel kapcsolatban szeptember 16-án nyilvános meghallgatás kezdődött, melyen nyilvánosságra hozták a roncsairól készült felvételeket is.

MW

Az amerikai parti őrség távirányítású felvételei a szerencsétlenül járt merülőhajó maradékáról az óceán fenekén

Forrás: WFAA

A Titan fedélzetén tartózkodott Hamish Harding brit milliárdos, Shahzada Dawood pakisztáni üzletember és fia, Suleman, Stockton Rush, a Titant építő és üzemeltető OceanGate Expeditions vezérigazgatója és Paul-Henri Nargeolet, francia Titanic-szakértő.

15 hónappal azután vagyunk, hogy mélytengeri útja során az OceanGate hajója összeomlott, s a fedélzetén tartózkodó öt ember azonnal meghalt.

Bemutatták a Titan és a felszíni hajó, a Polar Prince között zajló szöveges kommunikáció felvételét, mikor a merülőhajó az óceán aljára ereszkedett. Ezek a rövid szöveges üzenetek voltak az egyetlen lehetséges kapcsolattartás eszközei a Titan legénysége és a Polar Prince személyzete között, míg a hajó megpróbált lesüllyedni a Titanichoz, 3800 méter mélyre a tengerszint alá.

Körülbelül 2274 méteres mélységben küldte a Titan az utolsó üzenetét:

Itt minden rendben.

A parti őrség szerint a tengeralattjáró 3341 méteren két súlyt ejtett le, azután 3346 méteren minden kommunikáció és nyomkövetés megszakadt. A Titan mintegy 3800 méteres mélységben roppant össze, mind az öt utasa életét vesztette a víz hatalmas nyomása alatt. A hétfői meghallgatáson ezt a videót mutatták be a búvárhajó maradványairól:

Mi történik ilyenkor a mélyben?

A hajóra feszülő víz mennyisége nagyjából az Eiffel-torony tömegének, több tízezer tonnának felelt meg. Dave Corley, egykori tengeralattjáró-tiszt szerint, mikor egy tengeralattjáró összeomlik, körülbelül 2414 km/óra sebességgel – ez 671 méter másodpercenként – zuhan össze, miként az alábbi szimulációs videón látható:

Miért következhetett be a tragédia?

A vizsgálatok elsősorban a Titan karbonszálas középső részére összpontosítanak. A hozzá hasonló merülőhajók általában robusztus fémből, például titánból készülnek és gömb alakúak, hogy a hatalmas nyomást egyenletesen oszlassák el az utastéren. De hogy több ember férjen el benne, a szerencsétlenül járt jármű hengeres formát kapott, szénszálas csővel megerősítve a titánból készült végsapkák között. A szénszál nagyon kemény – repülőgépszárnyakat és versenyautókat építenek belőle.

A Titan száznál több műszaki problémával küzdött a katasztrófa előtti két évben a nyomozók szerint. Tony Nissen, akit még 2016-ban vett fel az OceanGate mérnöki igazgatónak, elárulta, hogy kapcsolata már akkor megromlott a vezérigazgatóval, Stockton Rush-al, mikor a Titan elkészült.

„Nem írnám alá (a merülést)" – közölte Nissen –, ezért felmondtak.

Azt is elmondta, hogy Rush, a vezérigazgató felkérte, legyen a Titan pilótája a Titanichoz tartó expedícióban, de ő visszautasította.

A katasztrófa előtt honlapján az OceanGate azt hirdette, hogy a Titan „titánból és szálas tekercselésű szénszálból” készült, „biztonságos és kényelmes hajó”, amely „ellenáll az óceán mélyén a hatalmas nyomásnak”.

David Lochridge, a cég egykori alkalmazottja, akit a tengeralattjáró tesztelésére vettek fel, azt állítja, hogy figyelmeztetései miatt bocsátották el. Szóvá tette, a Titan szénszálas héját nem tesztelték megfelelően, hogy megbizonyosodjanak, valóban le tud-e ereszkedni a Titanicig. Lochridge a bíróságnak azt vallotta, mikor panaszkodott, veszélybe kerülhet az utasok élete,

10 percet kapott, hogy azonnal eltakarítsa az íróasztalát.

Tim Catterson, az OceanGate egykori vállalkozója szerint ő a Titan szerkezete miatt tíznél többször szólt a vezérigazgatónak, de Rush közölte, hogy „sok mérnök dolgozik a Titanon, és mindegyik azt mondja, nincs probléma”.

Az OceanGate körülbelül két és fél órás utat ígért az utazóknak a helyszínre, és további négy órányi tartózkodást a híres elsüllyedt óceánjárónál, mielőtt visszatérne. Az utasok személyenként 250 000 dollárt fizettek, hogy meglátogassák a Titanic roncsait.

A Titan 3800 méter mélységben, mintegy 500 méterre közelítette meg a Titanicot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!