Közélet

2013.03.24. 14:57

A szegénység határozza meg az egészséget

Címkék#Baja

Kedvezőtlenebb az országos átlagnál a lakosság egészségi állapota. A halálozási mutatók alapján a bajai az ország 10 legrosszabb kistérségének egyike.

Kubatovics Tamás

Ennek oka az átlag alatti szociális-gazdasági helyzet, ami a munkalehetőség alacsony szintjéből fakad. A szegénység és az ezzel összefüggő életmódbeli problémák döntő módon hatnak az itt élők egészségi állapotára. Ez a megállapítás olvasható a város Egészségterveként a múlt hónap végén elfogadott dokumentumban, amit egy balatonalmádi pályázatíró cég készített helyi szakemberek közreműködésével. 

Dr. Vácity József, az előterjesztő bizottság elnöke szerint évtizede húzódó feladatot teljesítettek a terv elkészítésével, aminek pontosítása a közeljövő feladata. Az ellenzéki Hajdú Miklós viszont pontosabb adatokat várt volna a közel 70 oldalasra duzzasztott agyagtól, véleménye szerint a szövegek és grafikonok olykor egymásnak ellentmondanak. Dr. Zöld Lászlóné tanácsnok, az Egészséges Baja városért Közalapítvány kuratóriumának tagja érdeklődésünkre elmondta: egy nagyobb, komplex, 10 millió forint elnyerésével kecsegtető pályázatuk részeként 350 ezer forintért készült el a terv. Annak egyes adatai valóban jópár évesek, de ezek többsége külső, nem helyi adatközlőktől származik.

Ilyen például az, ami 2007-es kutatásokra alapozva állapítja meg, hogy Baja környékén a születéskor várható élettartam a nőknél 77,7, a férfiaknál 69,36 év. Ezek országosan nem rossz számok, ám a megyeszékhelyek és a Balaton körüli kistérségektől 2-5 éves lemaradást jelentenek.

Az elemzésben - meglepő módon - a környék lehetőségeként a megyeszékhely közelségét, erősségként pedig egyebek mellett Baja domináns járási szerepét  említi a terv. Rövidtávú célkitűzésként a dohányzást megelőző, a leszokást segítő csoport létrehozását, középtávon az egészségügyi és szociális ellátások együttműködésének javítását, pályázati pénzek bevonását, az életminőség jobbítását rögzíti a dokumentum.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!