Kecskemét

2024.10.10. 18:23

A magyar bajnoki cím a célja a vb-re és Eb-re vágyó Zsámboki Sándornak

Zsámboki Sándor idősödve találta meg azt a sportágat, melyet gyermeki lelkesedéssel, mégis nagyon profi komolysággal űz már évek óta. A kecskeméti versenyző a footgolfban és a football golfban találta meg azt, amit mindig is keresett, a kezdeti tanulási fázis után pedig mostanra már az eredményeket is elkezdte szállítani. Célja a magyar bajnoki cím, mely után az Eb-re és a vb-re is szeretne eljutni.

Nyitray András

Zsámboki Sándor gyermekként futballozni kezdett el, ami végig is kísérte életét. Nem lett profi, de szívesen kispályázott mindig barátaival, mígnem egészen váratlanul megtalálta egy új sportág, a footgolf. Mai napig élénken él benne az első találkozás a máig tartó szenvedéllyel, melynek köszönhetően mára magyar válogatottnak mondhatja magát. 

Zsámboki Sándor, footgolf, Kecskemét
Zsámboki Sándor (balra) a magyar válogatottba is bekerült 
Fotó: Zsámboki Sándor

– Feleségemmel 2018-ban költöztünk Nagykőrösre, és akkor találkoztam egy olyan eseménnyel, melyet úgy reklámoztak, hogy „legyél te az első magyar bajnok”. Jól hangzott, a footgolfot már ismertem is, de azt azért tudni kell, hogy a két típus között vannak különbségek. Átmentünk Monorra végül erre a programra, és onnantól kezdve számomra más nem létezett – tekintett vissza a kezdetekre Zsámboki Sándor. 

Gyorsan igazolt játékos lett, és bekerült egyben a magyar bajnoki rendszerbe is, ahol elkezdte tanulni és megismerni a sportágat. 

– Eleinte az volt természetesen a cél, hogy ráérezzek a versenyekre, ennek megfelelően indultam mindenhol. Ahogy haladtam előre, megkeresett végül az Újpest, hogy volna-e kedvem egyesületi szinten is játszani. Nagyon megörültem, édesapámnak ráadásul a kedvenc csapatáról van szó, úgyhogy volt még egy érv a dolog mellett. Két évet játszottam náluk, közben aztán elkészült a lakiteleki Nimród Footgolf Park, zajlottak rendezvényeik is, és mivel nagyon jó baráti viszonyban is voltam több emberrel, átkerültem végül a Nimródhoz. A tavalyi és az idei évben szerencsére az eredmények is elkezdtek jönni. Rá kell érezni erre a sportágra, inkább azt nehéz megtanulni, hogy időnként vissza kell fognia magát az embernek, biztosra kell menni, egyszerű megoldásokat választani a kockáztatás helyett. Elértem tehát már egy szintet, de úgy gondolom, hogy a sportág egyik varázsa éppen az, hogy itt mindig lehet újat tanulni kellő figyelemmel és szorgalommal – mondta Zsámboki Sándor a sportág sajátosságairól. 

Két típusát különböztetik meg a sportágnak, a footgolf és a football golf némileg eltérő, de ezek markáns dolgok. 

– A footgolfot nagy, elsősorban golfpályákon játsszák. A football golf inkább a mini golfra hasonlít, kisebb pályán, viszont embert próbáló akadályokkal kell megküzdeni a sikerért. Mentálisan és technikailag is nagyon rendben kell lennie az embernek, ha célba akarja juttatni a labdát. A football golfban olyan mozdulatok is engedélyezettek, amik a footgolfban nem, ilyen például a talpalás is. Őszinte leszek, mindkettőt nagyon szeretem, de a football golf az igazán nagy szerelem számomra. Engem az fogott meg, hogy magamra vagyok hagyva, csak rajtam múlik, mire jutok és milyen eredményt érek el. Én, a labda és a pálya vagyunk hárman, és a legkevesebb rúgásból kell a lyukba találni – adott némi betekintést a különbségekbe Zsámboki Sándor, akinek komoly céljai is vannak. 

Csapatban ezüstérmesek lettek

A nyári, Lakiteleken rendezett világbajnokság felemásan alakult számára, egyéniben elmaradt attól, amit magával szemben elvárt, párosban pedig egyetlen rúgással maradt le társával, Mészáros Ramónnal a dobogóról. Csapatban kárpótolta némileg a sors, a Nations Cup döntőjében ugyan alulmaradtak, de az ezüstérem mégis szépen csillog utólag. 

– Számomra az év legjobban várt eseménye volt a vb, ami felemásan alakult. Csapatban ezüstérmesek lettünk, ami ott persze picit fájó volt, de utólag abszolút sikerként tekintek vissza rá. Sajnos nem szépült meg az egyéni és a páros eredményem, főleg utóbbi bánt még mindig nagyon, mert Mészáros Ramónnal már a vb előtt megbeszéltük, hogy éremért megyünk, erről végül egyetlen rúgással maradtunk le. Egyéniben titkon az első tízbe vágytam, ennek rendeltem alá minden hazai és nemzetközi versenyt is gyakorlatilag a világbajnokság előtt. Nem könnyítette meg a helyzetemet, hogy a combommal is voltak elhúzódó gondok, ezek a bajnokságban is hátráltattak már. Sajnos a három napos megmérettetés végére fejben is szétestem, így végül 27. helyen zártam, amivel nem voltam elégedett. Ez persze motiválólag is hat rám, jövőre szeretném, illetve a többiek nevében is mondhatom, hogy szeretnénk még jobb teljesítménnyel képviselni a magyar színeket – tekintett vissza Zsámboki Sándor a világbajnokság eseményeire. 

Zsámboki Sándor, footgolf, Kecskemét
Zsámboki Sándor a kép jobb oldalán
Fotó: Zsámboki Sándor

A magyar bajnoki cím a világbajnokság felé is utat nyithat 

Az idei szezon egyelőre nagyon jól alakul számára, két körrel a vége előtt vezet a magyar bajnokságban, amit először nyerhet meg. A cél ezután a hazai rendezésű Európa-bajnokság, illetve a csehországi világbajnokság lenne számára. 

– Két kör maradt hátra a magyar bajnokságból, amit jó lenne szépen teljesíteni, ugyanis jelenleg vezetek. Az utolsó forduló dupla pontos verseny lesz, így ott nagyot is lehet nyerni, de nagyot is bukni. Szeretném megtartani a helyemet, hiszen ez az első célom erre az évre. Ezzel párhuzamosan már kijött a jövő évi versenynaptár, melyben az szerepel, hogy Lakiteleken rendezik az Európa-bajnokságot. Újabb hazai rendezésű torna, amin természetesen mindenképpen szeretnék indulni. A világbajnokság Csehországban lesz, pont ezért is lenne nagyon fontos megnyerni a magyar bajnokságot, ugyanis a szövetség azt ígérte, hogy akié az arany, annak minden költségét állják a verseny kapcsán – mondta a tervek kapcsán Zsámboki Sándor.  

Stabil szurkolói is vannak, hiszen felesége – aki kosárlabdázott korábban – és három kisfia rendre szívesen mennek vele minden állomásra. Ilyenkor mindig jobban is megy neki a játék. 

– A 2022-es és a 2023-as év is nagyon hasonló volt számunkra, hiszen amint megszülettek a gyerekek, Orsi, a feleségem már tolta is őket gyakorlatilag a pálya mellett a babakocsiban, amikor versenyem volt. Szeretnek velem jönni, aminek nagyon örülök, mert én is jobban szeretem, ha ott vannak mellettem, mindig plusz löketet adnak – zárta gondolatait Zsámboki Sándor. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában